Arkitekturpriser

Er dette verdens beste bygg?

Internatskole i regnskogen i Brasil vinner den internasjonale RIBA-prisen for sin enestående design og sosiale funksjon.

RIBAs internasjonale pris er ofte kalt verdens mest nøysommelige pris, der en storjury besøker 30 bygg over hele verden. Deretter plukkes en vinner fra en liste på fire kandidater etter nye besøk. Foto: Aleph Zero

RIBA (Royal Institute of British Architecture) offentliggjorde i dag vinneren av sin internasjonale pris. Prisen deles ut annethvert år, og årets vinner ble plukket fra en liste over fire prosjekter.

Årets pris gikk til internatskolen Children village - Fundação Bradesco i regnskogen nordvest i Brasil, og de unge arkitektene i kontoret Aleph Zero og Marcelo Rosenbaum.

– Barnelandsbyen sørger for et eksepsjonelt miljø, designet for å forbedre livene og velværet til skolens elever. Den illustrerer den umåtelige verdien av god pedagogisk design, sier RIBAs president Ben Derbyshire på instituttets hjemmeside.

Tett dialog

Skolen huser 540 elever mellom 13 og 18 år fra der tynt befolkede landbruksområdet Formoso do Araguaia. Arkitektene har jobbet i tett dialog med skolens brukere, og har vektlagt å vise hvordan arkitektur kan være et verktøy for sosial transformasjon. Et hjem borte fra hjemmet.

En av arkitektenes største utfordringer har vært å bygge i et komplekst, tropisk økosystem der gradestokken ofte viser 45 grader i sommersesongen.

Skolen dekker et areal på 25 000 kvadratmeter. Foto: Aleph Zero

45 grader, men ingen aircon!

Løsningen har vært å bygge et stort himmeltak med en struktur bestående av tverrlaminerte tømmerbjelker og søyler, som gir skygge. Den overhengende baldakinen skaper et mellomrom mellom innvendig og utvendig, noe som gir effekten av en stor veranda med utsikt over det omkringliggende landskapet. Alt sammen skaper et komfortabelt miljø uten behov for klimaanlegg.

Fundação Bradesco er i stor grad bygget med svært kortreiste materialer, på grunn av skolens avsidesliggende beliggenhet. Det tradisjonelle og moderne i samspill utgjør det juryen kaller «en gjenoppfinnelse av en tradisjonell, brasiliansk hverdagsarkitektur.»

Foto: Aleph Zero
Foto: Aleph Zero
Foto: Aleph Zero