Nyheter

Europeisk pris til gård på Hedmarken

Hovelsrud gård på Helgøya får Europa Nostra-prisen for vellykket restaurering.


Gården på Hedmark har fått sin opprinnelige sjarm tilbake.
Europa Nostra-prisen

– Europa Nostra-prisen er EUs pris for kulturminner.

– Europa Nostra – Voice of Cultural Heritage i Europa – er en voksende folkebevegelse for bevaring av Europas kultur- og naturarv.

– Med sin enorme pan-europeisk nettverk av medlemmer (organisasjoner og enkeltpersoner), kollegaer og samarbeidspartnere, er Europa Nostra en svært innflytelsesrik lobbyist innenfor kulturarv.

– De arbeider også for å redde Europas truede monumenter, steder og landskap. I 2013 feiret Europa Nostra sitt 50-årsjubileum. 

– Det er gledelig at det er en norsk prismottaker dette året, sier Tore Edvard Bergaust, dosent i landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskaplige Universitet.

 

Europa Nostra-prisen er EUs pris for kulturminner, og utdeles hvert år.

 

I alt 27 prosjekter av 160 nominerte ble tildelt priser for bevaring av Europas kultur- og naturarv. Prosjektene som er spredt rundt i Europa i 30 forskjellige land ble hedret i fire forskjellige kategorier; bevaring, forskning, fortjenestefull innsats og utdanning, opplæring og bevisstgjøring.

 

Gården på Hedmarken fikk pris i kategori bevaring.

 

Eirene av gården har lagt ned et solid stykke arbeid arbeid ved å tilbakeføre hus og hage slik den opprinnelig ble anlagt i 1840. Detaljer i interiøret, som materialer, farger og tapet er også med i restaureringen.

 

Dette prosjektet har tilbakeført hele eiendommen, både hage og huset, så nært som mulig til sin opprinnelige form. Den integrerte hagen med sin formelle akse fra Mjøsa opp til huset har blitt gjenskapt, ved hjelp av blant annet å bruke tidlige tegninger og skriftlige beskrivelser, samt planter og frukttrær som var populære i denne perioden.

I huset har farger, tekstiler og dekorasjonsteknikker fra1840-årene blitt gjeninnsatt, også med gulv malt som imitert marmor og ulike tresorter. Fire av de opprinnelige tapetene ble gjenskapt. Eksteriøret ble malt i sin opprinnelige rosa farge med en gjennomløpende dekorativ frise.

 

Autentisiteten i denne restaureringen, ved hjelp av forskningsmetoder og profesjonelle konservatorer, fortjener å bli et eksempel til etterfølgelse, skriver juryen i sin begrunnelse.


Eiendommen har også blitt gjort tilgjengelig for allmennheten, mens syltetøy, juice og lignende produkter fra gården er til salgs.