Nyhet

Færre ledige arkitekter

Totalt er det 105 færre ledige arkitekter i Norge nå, viser nyeste NAV-tall. Afag er likevel bekymret for høy ledighet. 


– Ledigheten er fremdeles veldig høy, sammenlignet med før krisen, mener Afag. Illustrasjon: Pixabay

Navs juli-tall for arbeidsledighet er klare. Blant arkitekter har det totale antallet ledige, altså helt permitterte pluss delvis permitterte, sunket fra 696 i juni til 591 i juli. Dermed er det 105 færre arkitekter ledige totalt. 

Samtidig har flere arkitekter gått fra å være delvis ledige til helt ledige. Mens det var 250 helt ledige i juni er dette tallet steget til 370 i juli. I samme tidsrom har antallet delvis ledige sunket fra fra 427 til 206.

Per Christian Opsahl, generalsekretær i Afag. Foto: Afag

– Selv om det er noen positive signaler, viser tallene samlet at det går sakte nedover. Ledigheten er fremdeles veldig høy, sammenlignet med før krisen, og vi er bekymret over at det ikke normaliseres fortere, sier Per Christian Opsahl, generalsekretær i fagforeningen Afag. 

Han understreker at julitall for arbeidsledighet ikke alltid gir et riktig bilde. 

– I sommerferiene stopper mye opp, og mye aktivitet er ikke i gang før neste uke. Det betyr at det er først med august- og septembertallene vi får en tydelig indikator på om arbeidsledigheten er i ferd med å normaliseres på et nytt, lavere nivå.

Håper på aktivitet

Afag har ikke oversikt over bakgrunnen til de ledige, men har fått en viss innsikt gjennom dem de har hjulpet juridisk i permitteringsfasen. Hans inntrykk er at dette rammer bredt. 

– Vi har hjulpet folk i alle livsfaser – både nyutdannete og arkitekter med lang erfaring. De kommer også fra små og mellomstore bedrifter, mens det kanskje er litt færre fra de aller største kontorene. De har muligens en litt mer stabil oppdragshorisont, sier Opsahl. 

Han håper nå på fortgang i myndighetenes tiltak mot arbeidsledighet og at de private aktørene ikke sitter på gjerdet for lenge. 

– Det tar kort tid å rasere noe som var veldig bra, men lengre tid å bygge noe opp igjen. Det er klart det er begrenset med gryteklare prosjekter, som kan starte opp umiddelbart, men håpet er likevel at byggeaktiviteten økes utover sensommeren. Noen bransjer går jo bedre etter korona – så vi kan jo håpe på nye oppdrag fra den kanten.