Nyhet

Fehn-villa glapp for stiftelse

«Fehn til folket»-initiativet rakk ikke opp i budrunden om Villa Holme. Nåværende eier av huset tror likevel at Fehn-villaen er i trygge hender.


Sverre Fehns 13. og siste enebolig, Villa Holme i Holmsbu, ble solgt tirsdag. Foto: Bjørnar Solberg

Arkitektene og ildsjelene bak initiativet «Fehn til folket», Gunnar Aasen Rogne og Bjarne Asp, hadde en plan om å kjøpe Sverre Fehn-huset Villa Holme, for å holde det åpent for kunstnere, studenter og andre interesserte, slik de nåværende eierne har gjort.

Slik gikk det ikke. Huset ble tirsdag solgt, til det både Rogne og nåværende eier, Rune Drægni, opplyser om at er medlemmer av Fehn-slekten.

– Vi stoppet rett og slett budrunden, fordi vi mente at vi hadde funnet de rette personene. Vi tror, ut fra samtalene vi har hatt med dem, at de har en intensjon om å videreføre det vi har holdt på med, forteller Drægni til Arkitektnytt.

Han bekrefter at husets nye eiere på nåværende tidspunkt ikke ønsker å uttale seg ytterligere offentlig.

Huset ble oppført i 1995 som bolig og atelier for kunstneren Ingolf Holme. Foto: Bjørnar Solberg

– Beste som kunne skjedd

– Vi er veldig glad for at det er Fehn-familien som har kjøpt huset. Det er jo kanskje det beste som kunne skjedd, sier Gunnar Aasen Rogne.

Både han og Bjarne Asp vil likevel fortsette med «Fehn til folket»-prosjektet en stund til. Etter positive signaler fra blant andre Jens Ulltveit-Moe håper de på å få inn penger til å kunne opprette en stiftelse som vil jobbe for å tilgjengliggjøre Sverre Fehns arkitektur.

– Nå er vi også blitt kontaktet av eierne av en annen Fehn-villa. Så vi får se hvordan det går, sier Rogne.

Vil være bidragsyter

Drægni har også tro på at Fehn til folket-stiftelsen, som blant annet jobbet med å få med Nasjonalmuseet på laget, kan spille en rolle i det videre livet til Holmsbu-villaen.

– Vi har også sagt at hvis vi kan på en måte være en bidragsyter i den prosessen, både for de nye eierene og for Fehn til folket, så ønsker vi det, sier Drægni.