Nyhet

Ferskt Arkitektnytt på vei: Atdhe Illyrian Belegu

Utgave 6/20 på vei hjem i postkassene nå. Vi tar mangfoldsdebatten og besøker drabanten, for hva må til for å øke mangfoldet i en homogen, norsk arkitektbransje?


Portrettintervjuet i 6/20 er med den prisvinnende arkitekten Atdhe Illyrian Belegu i Mad arkitekter, oppvokst på Fjell i Drammen. Vi ble med tilbake til hans barndoms dal. Foto: Jan Khür

Arkitektnytt er tilbake med ny utgave (6/20), og vi må snakke om mangfold. Før sommeren skrev nemlig student Tina Lam en tekst om det ikke-tilstedeværende mangfoldet i norsk arkitektur, som ble en øyeåpner for mange. Vi følger opp med en reportasje der vi ser på tingenes tilstand. For hvem har definisjonsmakt i samtalen om arkitektur og byplanlegging? Og hvilke stemmer blir inkludert og hvilke blir utelatt i de samme samtalene?

I dette nummerets hovedsak har vi derfor snakket med Tina Lam, med skolene og organisasjonene samtet knippe kontorledere om det manglende mangfoldet i fagfeltet. Hva kan gjøres?

Du møter også den prisvinnende arkitekten Atdhe Illyrian Belegu i Mad arkitekter, som har ett og annet å fortelle oss om gjengrodde perspektiver og oppfatninger. Med utgangspunkt i diplomoppgaven «03 Assembly Palace» fra 2017, en oppgave som fikk en såkalt «utmerkelse» av Bergen Arkitekthøgskole, forteller han om stedet han vokste opp, drabantbyen Fjell i Drammen. Om hvordan forståelse, innsikt og kulturelt perspektiv gir andre måter å forstå relasjoner, utvikling og prioriteringer på.

Ellers finnes det saker om biler, debatt i Arkitektenes hus, en aktivist i Trondheim og NILs 75 års-jubileum +++. Litt for enhver smak skulle vi mene. 

God lesning!