Nyhet

Ferskt Arkitektnytt på vei: Gartnerfuglen

Arkitektnytt 7/20 ser på teknologioptimisme i byggebransjens klimastrategi, og møter et ungt, prisvinnende Oslo-kontor med blikk for det uventede, i toppen av Trefoldighetskirken.


Gartnerfuglen viser frem et av sine favorittsteder i hovedstaden. F.v: Gartnerfuglen arkitekter er (f.v) Ole Larsen, Olav Lunde Arneberg og Astrid Rohde Wang. Foto: Anne Valeur

På verdens nest største øy, Ny-Guinea i Stillehavet, finnes en spurvefugl som bygger små hytter av kvist, og pynter utenfor med alt fra sneglehus og blomster til den litt mer moderne varianten – plastkorker og sigarettsneiper. I Oslo har et ungt kontor tatt navnet til fuglen, og Gartnerfuglen finner inspirasjon i det andre mennesker ikke ser verdien av. Målet er å bruke det de finner til noe uventet og vakrere enn noen skulle tro. 

Dette lykkes trioen i. Nylig vant Gartnerfuglen Oslo Arkitektforenings arkitekturpris for murtilbygget «Ungen» i den gamle trehusbebyggelsen på Sagene. Arkitektene tok med journalist og fotograf til toppen av Trefoldighetskirken fra 1858, tegnet av arkitektene Alexis de Chateauneuf og Wilhelm von Hanno, for å både vise et uvanlig sted og hva man kan gjøre med teglstein. Les hele portrettintervjuet i vårt nye nummer. 

Ellers diskuteres det hva som egentlig er riktig vei å gå for arkitekter, ingeniører og håndverkere for å oppnå mindre klimafotavtrykk fra norske boliger. Konkurransedeltagere fra Opptre, en arkitektkonkurranse som undersøker potensialet for energieffektivisering av småhus på en mer kostnadseffektiv måte, går ut mot overlegen teknologioptimisme i byggebransjens klimastrategi, og får svar. 

I tillegg blir det aktivister i Vardø, lyden av arkitektur på skoler i Viken samt nyoppstartet interiørkontor i Stavanger, og en nyansettelse av professor i landskapsarkitektur på AHO. 

Alt dette og mye mer i nye Arkitektnytt. 

God lesning!