Nyhet

Ferskt Arkitektnytt på vei: Sir Peter Cook

I oktoberutgaven av Arkitektnytt er vi på biltur med Sir Peter Cook og spør «Hvem er arkitekten?». På vei til postkassene nå.


Peter Cook-utstillingen på det gamle Munchmuseet på Tøyen kan besøkes frem til 30. oktober. Her er Cook på åpningsdagen. Foto: CHAP

Hvem er denne mannen, med svart frakk og bredbremmet hatt på? Svar: Det er Sir Peter Cook, den verdensberømte norgesvenn-arkitekten, som nylig startet eget kontor (CHAP) med norske og serbiske partnere. Cook har gjestet Oslo flere ganger de siste månedene, den er en av hans fire favorittbyer, og vi fikk æren av gi ham lift til flyplassen. Det ble til en prat om arkitektens rolle, nabolag, søvn blant trær, farens kart, «bomben» ved arkitektskolen Bartlett – og pølsekø på Frogner.

Høsten er dessuten tid for arkitekturfilm. I både Oslo og Bergen er det denne uken duket for festivaler med sterkt arkitekturfilmprogram. Men der arkitekturen ofte spiller en hovedrolle i filmens verden, ville vi se på hvordan selve arkitekten blir fremstilt på det store lerreretet. Fra karakteren Howard Roark i King Vidors «The Fountainhead» (1949), basert på Ayn Rands roman, til hippiearkitekten Magnus i Jens Liens «Sønner av Norge», en ekstremt selvopptatt type som bruker omgivelsene til å realisere seg selv.

Vi har dessuten sett nærmere på arkitekt-typen i personlighetstesten 16 personalities, og snakket med en psykolog om sannhetsgehalten i slike stereotypier. I tillegg har vi myst på demonteringen av Sveagruven på Svalbard, sett på nabolaget med interiørarkitektens blikk samt snakket hytteutbygging med redaktøren i Avisa Valdres, som gjester Bylivskonferansen på Beitostølen denne helgen.

Alt dette og mye mer, på vei til våre abonnenter nå!

God lesning.