Nyhet

Ferskt Arkitektnytt på vei: Stiv kuling

I det seneste nummeret av Arkitektnytt besøker vi både Lista og Røros samt innsiden av det nye Nasjonalmuseet. Ute nå!


Blant fredede strender, helleristninger og vindmøller på Lista prøver arkitektene i Stiv kuling å få oppdragsgivere til å gjøre færrest mulig endringer. F.v: Anders Eik Pilskog og Jan Gunnar Skjeldsøy. Foto: Nico Hagen

Det blåser friskt på Lista, kunne journalist Torgeir Holljen Thon melde etter å ha besøkt landets sørspiss og de nytenkende arkitektene i Stiv kuling til denne månedens portrettintervju. Her ute har Anders Eik Pilskog og Jan Gunnar Skjeldsøy (som utgjør halvparten av kontoret) etablert seg som lokale arkitekter i et unikt kulturlandskap, og tar i bruk nennsomme grep for å ikke klusse det til.

Friskt blåser det i resten av arkitektur-Norge også, med Regjeringskvartal og småhusplan i hovedstaden samt Nabo-utstilling i Bergen som stikkord. En del av disse nye utfordringene ble drøftet under Rørosseminaret, der samtalen rundt en ny arkitektur sto i sentrum. Vi var til stede for å lære mer om både islandske torvhus, asketrær og den pågående krigen i Ukraina, og for å oppleve den unike stemningen som kjennetegner seminaret.

Ellers har vi snakket med de to norske interiørarkitektkontorene bak deler av det åpningsklare Nasjonalmuseet; vi har snakket med en jurist som kjemper for bevaring av norske holmer og vi har besøkt Samarbeidsrådet for møbel- og interiørdesign (SMI) som på deres frokostmøte løfter frem norske designere, norsk design og norsk designindustri.

Som vanlig blir det småstoff, debatt, bøker og vår faste spalte, Materialisten. Og så quiz, da!

Ris og ros, tips og triks mottas gjerne: arkitektnytt@arkitektnytt.no

Abonnent blir du her.

God lesning!