Nyhet

Festival i mørketid

DARK er Nord-Norges første festival for arkitektur og design. – Vi skal snakke om faget til ørene detter av, sier festivalsjefen, som frister med fagdag, åpne kontorer og morgenbad i Tromsøbadet.


Leder i NODA og festivalsjef Michele Renée Widerøe er travelt igang med å arrangere Nord-Norges første festival for arkitektur og design. Foto: NODA

– Ja, klart navnet spiller på årstiden, også. DARK er ikke bare en forkortelse for design og arkitektur. Det er jo mørkt her i november, sier en engasjert Michele Renée Widerøe på telefon fra Tromsø.

Sammen med en stor gjeng frivillige og fagfolk er lederen av NODA (Nordnorsk Design og Arkitektursenter) i full gang med å organisere festivalen som tar over Tromsø fra 4. til 9. november. Tre uker før festival er programmet fulltegnet, og vel så det, men henvendelser fra organisasjoner og kontorer som vil delta fortsetter å strømme inn.

– NODA fyller fem år, men vi er ikke kjent for å kjøpe kake til oss selv. Vi feirer som regel hvert år med et faglig arrangement, noe som begynte i det små, men som har vokst og vokst. En halv dag ble til en hel dag som ble til to dager og videre til fem dager. Vi klarte ikke å si nei til hverken medlemmer eller andre som ønsker å bruke vår paraply for å fremme design og arkitektur i Nord-Norge, forteller Widerøe.

Morgendagens problemløsere

Slikt blir det altså festival av, og Widerøe er glad for at så mange viser interesse for både fag og festival. Temaet på debuten er «problemløsere» – om hvordan designere og arkitekter kan løse samfunnsproblemene.

– Arkitektur er fortsatt underkommunisert i Nord-Norge, men vi fortsetter å snakke til ørene detter av. Vi vil vise gode eksempler på hvordan man kan lykkes, ikke bare som arkitekt og designer, men også ovenfor bedrifter og det offentlige som innkjøpere. Med NODA handler det om å fremme, fremme, fremme verdiene i fagene. Vi er en medlemsorganisasjon, men ikke en interesseorganisasjon, så hovedsakelig kommuniserer vi mot næringsliv, det offentlige og andre viktige aktører for å sette arkitektur og design på dagsordenen.

Hun forteller om et variert og bredt program, fullt av aktiviteter for barn, ungdom og voksne. DARK har allerede påmeldte fra hele landet, men hovedsakelig kommer gjestene fra hele den langstrakte landsdelen, fra Finnmark til Mo i Rana.

Lys og varme: Hele Tromsø vil merke DARKs tilstedeværelse i begynnelsen av november. Lysinstallasjoner, som denne utenfor Verdensteatret, skal lyse opp byen. Foto: NODA

Åpent hus

Sett bort i fra den tettpakkede fagdagen torsdag 7. november, som foregår på hele fem steder og arrangeres i samarbeid med blant andre Nord-Norges Arkitektforening, holdes det resten av uken åpne hus hos mange av Tromsø sentrums design- og arkitektkontorer. Det er første gang åpen dag blir prøvd ut i Nord-Norge, og mange er nysgjerrige, forteller Widerøe:

– Det er veldig mange som aldri har vært på et arkitektkontor før, så folk er veldig nysgjerrige på å se hvor arkitektene jobber. Vi har opplevd veldig bra respons fra kontorene i byen også, selv om noen var litt stressa på hva de skulle kjøpe inn og tilby gjestene, sier festivalsjefen.

Like enkelt er det ikke å lokke frem festivalsjefens personlige programfavoritter:

– Å, nei. Ikke prøv deg på den! Det er rett og slett for mye spennende, fra både lokale og nasjonale aktører. Men ok, en liten favoritt er seansen der NODA-medlemmer får ti minutter hver for å fortelle hvordan de jobber. Det er viktig at arkitekter, selv om de er små, får en scene og mikrofon i fjeset og kan få formidlet det arbeidet som skjer. Og så blir det party, et party for alle andre, bare ikke for oss selv! De ivrigste kan dra rett fra festen og på morgenbad klokken 06:30, til omvisning med Asplan Viak i Tromsøbadet! Vi har valgt ut fem ulike steder til å starte hver dag på, sånn at folk får oppleve byrommene. Man kan ikke reise til Tromsø for å sitte innestengt på et konferanserom hele dagen, sier hun.

Gode tider

– Til slutt: Merker dere en økende interesse for arkitektur i Nord-Norge?

– Ja, det er gode tider. Bare de siste ukene er det ti nye arkitektstillinger på arkitektkontorene i Nord-Norge, så mange gjør det bra. Også blant landskaps- og interiørarkitektene finnes det nye, ledige stoler. I NODA har vi 800 enkeltmedlemmer og 150 bedriftsmedlemmer, og vi merker stor etterspørsel etter NODAs tjenester. Mange ønsker å ha med faget fra tidlig i prosessene, sier Michele Renée Widerøe før hun må haste videre. 

DARK 2019 går av stabelen mellom 4. og 10. november i Tromsø. For program, påmelding og informasjon, klikk her.