Arkitekturpriser

Finalistene er klare

De tre finalistene til Oslo bys arkitekturpris 2018 er offentliggjort.

- De tre finalistene har til felles at de alle på en omsorgsfull og intelligent måte utnytter og forbedrer stedspesifikke eksisterende kvaliteter, sier Ellen Hellsten, leder av Rådet for byarkitektur. Foto: Oslo Kommune

Oslo bys arkitekturpris ble utdelt første gang i 2002, og tildeles «Bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende, og som har høy kvalitet på konsept og gjennomføring». Tiltakshaver får en plakett som festes på byggverket, og arkitekten mottar et beløp på kr. 50 000,-.

Intelligent

Årets finalister er de to gangbroene Bumerangbru og Jungelbru på Alna, Kulturhuset 2.0 ved Youngstorget og førstehjemsboligene i Ulsholtveien 31 på Furuset.

- De tre finalistene har til felles at de alle på en omsorgsfull og intelligent måte utnytter og forbedrer stedspesifikke eksisterende kvaliteter. Dette genererer fremragende arkitektur med begrensede virkemidler og prosjektene fremstår som robuste og bærekraftige, sier Ellen Hellsten, leder av Rådet for byarkitektur, i en pressemelding.

Bumerangbru og Jungelbru på Alna (Arkitekt: SAAHA AS, Landskapsarkitekt: Landskapsfabrikken AS) Foto: Sophia Ruff

Britisk besøk

Prisen deles ut i Oslo Rådhus torsdag 18. oktober klokken 10.00, og seremonien vil inneholde foredraget «The City and its Monuments» med Peter St John, arkitekt hos Caruso St John Architects LLP, London og professor ved London Metropolitan University. Finalistene ble plukket ut av 19 nominerte.

- Årets tre finalister gir mye til byen. Med Kulturhuset 2.0 har Oslo fått et nytt, demokratiserende og åpent møtested. Bumerang bru og Jungelbru gjør bynaturen mer tilgjengelig og maner til økt aktivitet. Førstehjemsboligene i Ulsholtveien 31 viser at bærekraftig planlegging gir gode boliger. Ikke minst leverer de tre finalistene spennende, fremragende og inspirerende arkitektur. Dette er bra prosjekter for byen vår, sier Victoria Maria Evensen, leder av byutviklingskomiteen i Oslo bystyre.

Førstehjemsboligene i Ulsholtveien 31, Furuset (Arkitekt: Haugen / Zohar Arkitekter AS, Landskapsarkitekt: Dronninga Landskap AS) Foto: Are Carlsen

Begrunnelsen

Juryen skriver (i utdrag):

Bumerangbru og Jungelbru på Alna (Arkitekt: SAAHA AS, Landskapsarkitekt: Landskapsfabrikken AS)

De to bruene har svært høy standard på detaljering og konstruksjon. Med en leken og spennende utforming er bruene nyskapende tilskudd til byen. De sikrer en etterlengtet kobling til det blågrønne nettverket som gir verdifulle naturopplevelser for liten og stor.

Kulturhuset 2.0 (Arkitekt: Tuvalu Arkitekter)

Kulturhuset 2.0 er et fremragende og inspirerende prosjekt av høy kvalitet hvor en typisk Oslo-bygård er nennsomt gjenbrukt. En overordnet idé om å knytte folk sammen gjennom kultur er omsatt til ny inkluderende arkitektur. 

Førstehjemsboligene i Ulsholtveien 31, Furuset (Arkitekt: Haugen / Zohar Arkitekter AS, Landskapsarkitekt: Dronninga Landskap AS) 

Førstehjemsboligene er et særdeles vellykket eksempel på bærekraftig planlegging på flere plan; fysisk, sosialt og økonomisk. Helhetskonseptet med et fokus på bomiljøet gjør dette til et viktig forbildeprosjekt.

Kulturhuset 2.0 (Arkitekt: Tuvalu Arkitekter) Foto: Jan Kuhr