Nyheter

Følg melka!

Transborder Studio slo ut fire store arkitektkontor med sitt idéforslag til nytt landbrukskvartal på Grønland i Oslo


Det foreslåtte hotellet i Landbrukskvartalet vil ha form som en gulost. Illustrasjon: Transborder Studio

– Dette er et veldig spennende oppdrag, et stort prosjekt sentralt i Oslo, sier Øystein Rø, arkitekt i Transborder Studio

 

– For oss var det en seier bare å bli invitert inn i den lukkede konkurransen med fire store kontor. At vi skulle vinne er over all forventning.

 

Vinnerforslaget heter «Follow the Milk». De fire som ikke nådde opp, var A-lab, Lund & Slaatto, LPO og SJ Arkitekter/Schmidt Hammer Lassen.

 

– Det er utrolig inspirerende at utbyggerne, Vedal, Aspelin Ramm og Bondelaget, velger å satse på oss, at de har troen på oss som arkitektkontor, sier Øystein Rø til Arkitektnytt.

 

Matmarked og boliger

Det 12 mål store kvartalet eies hovedsakelig av Norges bondelag og det ble startet meierivirksomhet i 1912.

 

– Selve landbruksvirksomheten er nedlagt for lenge siden, men det har vært utgangspunktet for vår nytolkning. Det gjelder blant annet tilbudet på gateplan og valg av materialer i nybygg.

 

Med Meieriplassen i sentrum, kan det blant annet bli matmarked og mikrobryggeri på gatenivå. Målet er å omregulere tomten, slik at man kan bygge 200 boliger i tillegg til næring og kontor. Transborder Studio har også foreslått et hotell formet som en gulost.

 

Visjon og strategi

Rø mener landbruket kan spille en viktig rolle i det grønne skiftet.

 

– Vi har foreslått en visjon for hvordan dette kvartalet kan se ut, men vi har også tillatt oss å lese utviklingen av kvartalet inn i en mer strategisk sammenheng for utviklingen av norsk landbruk. Vi er glade for at utviklerne synes dette er spennende.

 

Rø legger til at det som gjør prosjektet ytterligere interessant, er plasseringen, mellom Grønland og Gamlebyen, ved enden av brua over til Sørenga – og like ved Oslo S.

Slik tenker Transborder Studio at det nye Landbrukskvartalet skal se ut, med Meieriplassen i sentrum. Illustrasjon: Transborder Studio
Slik tenker Transborder Studio at det nye Landbrukskvartalet skal se ut, med Meieriplassen i sentrum. Illustrasjon: Transborder Studio