Nyhet

Folk flest vil ha funkis

Flere og flere yngre arkitekter tar saltaket tilbake, men boligkjøperne går motsatt vei. Nå er det nyfunkis som selger.

Illustrasjon: Garvikgruppen/Arkitektnytt

Nettavisa E24 forteller om entreprenøren Garvikgruppen, som nylig opplevde at det å modernisere et boligprosjekt som gikk tregt i markedet, fikk salget til å skyte i været.

I tre år sto boligprosjektet Tostemmen på Karmøy usolgt. Entreprenøren ba arkitekten gjøre fasadene mer funkisinspirert, og plutselig gikk pilene oppover.

– Vi hadde også andre prosjekter hvor vi slet med å selge alle de klassiske boligene, forklarer daglig leder Gabriel Garvik i Garvikgruppen til E24. 

Han forteller at mange kunder ønsker seg en mer moderne bolig, og at det finnes eksempler på at kunder velger mindre og dyrere boliger så lenge de har en mer moderne formgivning. 

Funkis-løft

E24 har også snakket med boligprodusenten Mesterhus, som bekrefter trenden.

– Tidligere har vi sett at typisk norske tradisjonshus har vært mestselgende, og så har vi sett at det i noen områder har vært slik at man har beveget seg mer i en retning av funkisboliger. Nå virker det å være mer aksept over hele landet, sier markedssjef Monica Blom Thorsen i Mesterhus.

Hun forteller at Mesterhus for omkring tre år siden valgte å gjøre et løft i akkurat denne kategorien boliger, noe som har gitt resultater. 

Kundene tør mer nå

Thorsen forklarer til E24 at når Mesterhus markedsførte nyfunksjonalisme på messer og i kataloger, kunne de se at det var interesse for denne type boliger, men at kundene ikke omsatte interessen i kjøp.  

– For fem år siden var det ofte slik at kjøperne var veldig interesserte og nysgjerrige, men de endte opp med å kjøpe den tradisjonelle varianten likevel, sier Thorsen.