Arrangementer

Førstehjemsboliger ble fagstandens favoritt

Et arkitektonisk kinderegg av høye faglige, miljømessige og sosiale ambisjoner vant Arkitekturprisen 2017. Haugen/Zohar og Dronninga Landskap ble behørig feiret på Arkitekturdagen.


Fra venstre Ragnhild Momrak fra Dronninga Landskap, Dan Zohar og Marit Justine Haugen fra Haugen/Zohar ble overrukket blomster og diplomer fra Paul Chaffey og Alexandria Algard (bak), samt applaus fra et fullsatt Betong. Foto: Ingebjørg Semb

Arkitekturprisen 2017

Arkitekturprisen 2017 er et samarbeidsprosjekt mellom Norske arkitekters landsforbund (NAL), Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) og Norske landskapsarkitekters forening (NLA). Målet ved å samle de tre organisasjonene bak utdelingen av prisen, er å vektlegge det tverrfaglige aspektet og løfte frem de gode prosjektene på tvers av arkitekturfagene. Arkitekturprisen går til et prosjekt av høy helhetlig, arkitektonisk og designmessig kvalitet som er ferdigstilt i Norge de siste tre årene. Med prosjekt i denne sammenheng menes bygg,- plan,- landskap- og interiørprosjekter. Vinnerprosjektet nomineres og stemmes frem av medlemmene i NAL, NIL og NLA. Prisen på kr. 100 000, diplom og en plakett deles ut på Arkitekturdagen annethvert år. 

Arkitekturprisen er støttet av Kulturdepartementet, Helsedirektoratet og Direktoratet for byggkvalitet. I tillegg er prisen sponset av Norgips, Jotun og Norfloor.

Vinneren av forrige Arkitekturpris i 2015 var D36 – Green House av Element arkitekter, med Gullik Gulliksen på landskap og AT Sturk på interiør.  

Kilde: NAL

Haugen Zohar og Dronninga Landskap vant årets Arkitekturpris for prosjektet «Førstehjemsboliger for ungdom – U31». Under stor festivitas på Chateau Neuf, ble prisen delt ut av statssekretær Paul Chaffey. I år har Arkitekturprisen, som ble startet av NAL i 2015, blitt til i et samarbeid med NIL og NLA. Med votering blant medlemsmassen i foreningene er den blitt fagfolkets egen pris.

— Det var mange gode prosjekter i år, så herlig at sola skinte på oss denne gang. Det er vi veldig glade for, fordi vi har skikkelig trua på prosjektets ambisjoner. Så er det hyggelig at våre kollegaer ser at det går en rød tråd gjennom det vi tror på og det vi tegner. I dag skal vi feire på dansegulvet! sier arkitekt Marit Justine Haugen i Haugen/Zohar i en pressemelding fra NAL.

— Det er veldig moro og ei stor ære å vinne denne prisen, spesielt siden det er våre kollegaer som har stemt. Det var mange sterke nominerte prosjekter i år, så seieren kom overraskande. Vi kjem til å feire med noko sprudlande på kontoret i første omgang, supplerer Ragnhild Momrak, partner i Dronninga landskap. 

— Tre er vakkert, har uendelige formingsmuligheter og gode tekniske egenskaper, sier Dan Zohar i Haugen/Zohar. Foto Are Carlsen
— Vi har lagt stor vekt på å få fram ei kjensle av hage, med ein utstrekt bruk av hageplanter, sier Ragnhild Momrak i Dronninga Landskap. Foto Are Carlsen

Volum fremfor areal

Hovedmål for prosjektet har vært å skape et godt sted å bo og et sterkt sosialt felleskap innenfor miljøvennlig og arkitektoniske rammer. Arkitektene har lagt vekt på volum fremfor areal, skriver NAL i en pressemelding, og arkitektene har benyttet robuste og klimavennlige materialer. Prosjektet består av 36 utleieenheter for unge voksne fordelt på to nybygg i massivtre, samt transformasjon av et eksisterende bygg på tomten. Prosjektet er det første boligprosjektet innenfor FutureBuilt-programmet, med mål om å oppnå minimum 50% reduksjon av klimagassutslipp, skriver NAL. 

— Tre er vakkert, har uendelige formingsmuligheter og gode tekniske egenskaper. Prefabrikkering gir en høy grad av presisjon og rask montering. Det kommer en relativ ung og nysgjerrig beboergjeng på Furuset, og det har gitt oss muligheter til å utfordre noen konvensjoner, både sosiale, programmatiske og tekniske, sier Dan Zohar.

Sosial bærekraft og tilhørighet har vært vesentlig for prosjektet, og dette gjennomsyrer også tilnærmingen til landskapsoppgaven. De nye bygningene ble plassert i den bratteste og minst attraktive delen av tomten. Dette har gjort det mulig å skåne den gamle frukthagen på toppen for utbygging. Nivåforskjellene er brukt som terrasser og amfi, og skaper mange sosiale møteplasser ute, skriver NAL. 

— Vi har lagt stor vekt på å få fram ei kjensle av hage, med ein utstrekt bruk av hageplanter. I tillegg til at dei gjev området eit frodig uttrykk, kan dei brukast i matlaginga. Vi har laga ei lita hagebok/kokebok slik at dei som bur der kan bli kjent med sin eigen hage og nyte han med alle sansar, sier Momrak til NAL. 

Boligsosial dagsorden

Byggherre har vært Stiftelsen Betanien.

– De har vært en byggherre av de sjeldne, sier Dan Zohar til NAL.  – Helt fra starten har de satt en boligsosial dagsorden med mindre fokus på profitt som de har vært tro mot hele veien, sier Zohar.

Prosjektet har mottatt støtte fra Oslo kommune ved Klima- og energiprogrammet og Sykkelprosjektet, Enova, Innovasjon Norge og Husbanken, står det å lese i pressemeldingen. 

Les mer om vinneren i NALs prosjektdatabase.