Nyhet

Forventer bedre arkitekturpolitikk

– En ny regjering kan bruke arkitektur som et strategisk virkemiddel med hele byggenæringen som motor, mener Egil Skavang i Arkitektbedriftene etter valget mandag.


Egil Skavang i Arkitektbedriftene har tro på et godt samarbeid med en ny regjering og en ny kommunalminister om et økt fokus på bransjens rammevilkårene. Foto: Trine Hisdal Tinagent

Det har vært stortingsvalg, og Norge venter nå på at en ny Arbeiderpartiet-ledet regjering skal tiltre.

– Skal man øke kvaliteten på boliger handler det også om å øke kvaliteten på arkitekturen», sa boligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Siri Staalesen, til Arkitektnytt før valget.

Ifølge Staalesen er det en selvfølge å lytte til fagfolk, som arkitekter og professorer, i debatten og arkitektur og boligpolitikk.

– Dagens regjering har gjort det enklere og billigere å bygge ut i Norge. Den økte profitten havner ikke i boligkjøpernes lommebøker, samtidig ser vi en forringet kvalitet på det som selges – boligene blir mindre og tettere, sa Staalesen i august.

Strategisk virkemiddel

Nå har bransjen forventninger til at en kommende ny regjering leverer.

– Bevisst politikk og planlegging, høy kompetanse og systematisk forskning og innovasjon kommer ikke av seg selv, men må settes på sporet og må styres. En ny regjering kan bruke arkitektur som et strategisk virkemiddel med hele byggenæringen som motor, sier administrerende direktør i Arkitektbedriftene, Egil Skavang, i en uttalelse dagen etter valget.

Skavang håper at en ny regjering vil føre til en økt satsning på arkitektur i både samfunnet og på den politiske dagsorden.

- Vi ser frem til, sammen med hele BAE-næringen, et godt samarbeid med en ny regjering og en ny kommunalminister om et økt fokus på rammevilkårene for fastlands – Norges største næring, sier han.