Nyheter

Fransk åpning

President François Hollande står for den høytidelige åpningen av Snøhettas nye museumsbygg i Frankrike i morgen.


Snøhettas nye prosjekt ligger i Dordogne i Sør-vest-Frankrike og består av en replika av den berømte Lascaux-grotten og et museum for paleolittisk kunst. Foto: Snøhetta

Prosjektet ligger i Dordogne og består av en replika av den berømte Lascaux-grotten og et museum for paleolittisk kunst. Den originale Lascaux-grotten ble oppdaget i 1940, og inneholder en rekke hulemalerier som antas å være 17 000-18 000 år gamle. Grotten var en av Frankrikes best besøkte turistattraksjoner frem til den måtte stenge i 1963 for å unngå forråtnelse. Siden er det laget én replika, Lascaux II, åpnet 1983, som gjenskapte en del av grotten. En omreisende utstilling, Lascaux III, har blitt vist for flere hundre tusen mennesker i hele verden.

 

Med Snøhettas nye gjenskapning, Le Centre International d’Art Pariétal (kalt Lascaux IV), som åpner for publikum 15. desember, vil det for første gang være mulig å oppleve grotten og maleriene i samme dimensjon og med samme detaljnøyaktighet som i den originale grotten. Det 8600 kvadratmeter store bygget er også et museum for paleolittisk kunst.

 

I tillegg til den franske presidenten vil ambassadør til Frankrike Rolf Einar Fife, den franske kulturministeren Audrey Azoulay og Kjetil Trædal Thorsen fra Snøhetta delta på åpningen i morgen.

 

Prosjektet er utviklet i samarbeid med CassonMann og Duncan Lewis Scape Architecture.

 

(Foto, alle bildene under: D Nidos-Département 24)