Nyhet

Usikkerhet om brannfaren ved Kebony-kledning

I helgen brant en Kebony-kledd boligblokk i Bergen urovekkende raskt. Nå viser det seg at Sintef i vinter fjernet den tekniske godkjenningen av Kebony-kledning grunnet tvil om brannegenskaper.


Kebony-tre er populært både som terrassebord og kledning. Treverket har en miljøvennlig impregnering som gjør det holdbart og vedlikeholdsfritt. Foto: Øyvind Holmstad / Wikimedia Commons

Da en fireetasjes boligblokk på Lone i Bergen brant i helgen, var brannslukkerne overrasket over hvor fort bygget hadde blitt overtent. Hele fasaden var i tre, men likevel brant alt forbausende fort: Bare minutter etter at brannvesenet kom fram kollapset taket.

– Det var nærmest eksplosivt, det gikk så fort, sa beboer Rune Gjuvsland til NRK om flammene han så utenfor vinduet natt til lørdag.

Nå har brannvesenet i Bergen vært i kontakt med Kebony for å få informasjon om kledningen.

NRK melder imidlertid at godkjenninga for bruken av Kebony som veggkledning i vinter ble fjernet i den tekniske godkjenningen til Sintef, grunnet manglende testing av hvor brannfarlig materialet er.

– Slik Kebony er utviklet er det tilsatt brennbare produkter i kledningen. Hvordan dette påvirker brannegenskapene vet jeg ikke, for jeg har ikke sett tester. Men det er mulig det kan forverre brannegenskapene, sier forsker Kathinka Leikanger Friquin ved Sintef til NRK.

Må prøves hos en uavhengig tredjepart

Kebony-treverk har blitt populært de senere årene. Gjennom en patentert og miljøvennlig prosess, har det norske selskapet, som har fabrikker i Skien og Belgia, funnet en måte å impregnere traust og hverdagslig furu, slik at treverket får egenskaper på lik linje med tropiske tresorter. Ingrediensen er en væske utvunnet av planteavfall, som gjennom trykk- og varmebehandling bindes til treets cellestruktur og forbedrer egenskapene permanent.

Sintef mener Kebony burde plasseres i systemklasse 3, som betyr at brannklassen bestemmes etter prøving hos en uavhengig tredjepart. Tidligere har produsentene selv plassert kledningsproduktet i system 3, der det er opptatt produsentene selv å vurdere brannklassifiseringen.

Nå har brannvesenet i Bergen kontaktet Kebony for å få mer informasjon om kledningen.

Til NRK sier administrerende direktør i Kebony, Norman Willemsen at selskapet vil samarbeide med relevante styresmakter og assistere etterforskningen med teknisk informasjon og kompetanse.