Nyheter

Gøteborg-duo vant i Jøssingfjord

Sverige og Danmark dominerte i årets største, norske arkitektkonkurranse, men det norske teamet MAD og Lalaland inntok andreplassen.


Nattperspektiv av det svenske vinnerutkaset «Varde». Illustrasjon: Arkitektene

Vinneren i den åpne plan- og designkonkurransen for nytt museumsanlegg i Jøssingfjord i Sokndal kommune var svensk. Totalt hadde konkurransen 136 deltakere fra 18 nasjoner. Ett av de to innkjøpene, samt seks av åtte prosjekter som fikk hedrende omtale, var danske. Norske team fikk andrepremie og det ene av to innkjøp.

 

Førstepremien gikk til Gustav Hultman og Erik Magnusson fra Gøteborg under mottoet «Varde». I førstepremie får de 300 000 kroner.

 

MAD AS i samarbeid med Lalaland AS fra Oslo kom på andreplass, og får 200 000 kroner i premie. Både Atelier Oslo AS og David Garcia Studio fra København fikk innkjøp à kroner 50 000.

 

Museet til Jøssingfjordsenteret skal dokumentere industristedets mer enn hundreårige bergverkshistorie, og nybygget med et utstillingsareal på cirka 700 m2 vil ligge i nær tilknytning til Nedre Helleren Kraftstasjon.

 

I konkurranseprogrammet het det at anlegget må forholde seg til det dramatiske fjordlandskapet og til områdets øvrige kvaliteter.

 

Sublim og nytenkende stedstilpasning

Vinnerutkastet er ifølge juryen «et hus der formene er påvirket av landskap og kraftstasjon uten forsøk på imitasjon».

 

Bevegelsesmønsteret er enkelt og rasjonelt. «Det oppleves som om prosjektet ikke er funnet opp, men snarere heller funnet frem til. Det har på et vis alltid ligget der, slik at det er nytenkende og sublimt og gir en klar og elegant løsning i forhold til situasjonen.»

 

Videre heter det i juryuttalelsen at prosjektet «har det i seg som kan skape en ny begynnelse for Jøssingfjord, det er åpent, det viser ut over seg selv og fungerer som en katalysator til programmet og stedet». Det er inkluderende for stedet, historien og det som kommer.

 

«Her vil materialer, detaljer, lysets og værets og årstidenes skiftninger, og stedets egenart, være viktige roller i et nytt spill».

 

I juryen satt blant andre arkitektene Reinhard Kropf og Erik Fenstad Langdalen, begge oppnevnt av NAL, og arkitekt Grete Kvinnesland, prosjektsjef i Stavanger kommune.?? Arkitekt MNAL Christian Dahle var jurysekretær og NALs Konkurranseleder Per Rygh innehadde funksjonen som rådgiver og konkurransefunksjonær. ?

 

Les hele juryrapporten her.

Les sak om vinnerne på arkitektur.no.

Perspektiv av forslaget «Jøssing», som kom på andreplass. Illustrasjon: Arkitektene
Perspektiv av forslaget «Jøssing», som kom på andreplass. Illustrasjon: Arkitektene