Nyheter

Hamar nok en gang

I fjor høst var mjøsbyen vertskap for Arkitekturdagen, eller rettere sagt arkitekturdagene. I en hel høstuke ble Hamar fylt av en rekke arkitekturrelevante begivenheter – utstillinger, installasjoner, omvisninger, debatter og prisutdelinger. I år kommer Fehn-symposiet, et flunkende nytt internasjonalt arkitekturforum, der visjonen er å kunne bringe Sverre Fehns uttrykk og filosofi videre.


Ideen til symposiet ble presentert for stiftelsen Domkirkeodden i Hamar (som blant annet omfatter Hedmarksmuseet) i fjor sommer av kommunikasjonsrådgiver Odd Hemsøe. Stiftelsen annammet forslaget raskt, og allerede på Arkitekturdagen 17. september forelå forhåndsomtale av det kommende arrangementet. Årets symposium er et samarbeid mellom stiftelsen og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, AHO, men under marsjen fram mot det endelige arrangement har mange aktører vært inne, som Hedmark og Oppland Arkitektforenings leder Katrine Aursand, NAL og NPA. Symposiet har også greidd å innhente finansiell støtte fra myndigheter og næringslivet.

De internasjonale ambisjoner knyttet til begivenheten må sies å være innfridd, i hvert fall på foredragssiden. En massiv rekke foredragsholdere og arkitekturens notabiliteter samles
27.– 28. mai i Storhamarlåven for å diskutere årets tema «nyskaping i møtet mellom arkitektur og industri». Hovedforeleser er pritzkerprisvinner Glenn Murcutt, blant øvrige innbudte innledere og debattanter figurerer navn som Thomas Herzog, Martin Bechthold, Magne Magler Wiggen, Knut Hjeltnes, Olav Kristoffersen, Birger Sevaldson, Haumann Sund og Hans Erik Stadshaug. De seks første med faglig bakgrunn og praksis fra arkitektur og design, de to sistnevnte er ingeniører og har eller har hatt tilknytning til Moelven-konsernet. Målet er at symposiet skal «inspirere til debatt om ny praksis i arkitektur og design, samarbeid mellom industri og de skapende profesjonene, nye materialer og produksjonsteknikker,» for å sitere programmet.

Selvfølgelig vier også symposiet stor plass til Sverre Fehns arkitektur. Per Olav Fjeld, AHO, holder jubileumsforelesning og to nye vernebygg på Domkirkeodden innvies.

Det er med andre ord igjen god grunn til å ta ferden til Hamar, denne premieren på noe som forhåpentligvis blir et permanent tiltak, er vel verdt å få med seg.