Nyheter

«Harpa» vant Mies van der Rohe-prisen

Konserthallen i Reykjavik er tegnet av danske Henning Larsen Arkitekter og de to islandske kontorene Batteríið Architects og Studio Olafur Eliasson.


Den nye konserthallen i Reykjavik. Arkitekter: Batteríið Architects, Studio Olafur Eliasso og Henning Larsen Arkitekter. Foto: Henning Larsen Arkitekter

I en pressemelding fra Mies vand der Rohe-stiftelsen heter det at bygningen har  forandret og revitalisert havneområdet i Reykjavik og bragt havneområdet og byen nærmere hverandre.
Prisen er EUs pris for samtidsarkitektur og blir delt ut annethvert år. Den regnes som den høyest hengende arkitekturprisen i Europa. 

Finalistene blant de 335 foreslåtte bygningene i år var:– Market Hall i Gent i Belgia, av Arkitekter og Marie-José Van Hee Arkitekter.– Superkilen i København, av BIG Bjarke Ingels Group, Topotek1 og Superflex.– Home for Elderly People i Alcácer do Sal i Portugal, av Aires Mateus Arkitekter.– Metropol Parasol i Sevilla i Spania, av J. Mayer H.

Noen tidligere vinnere:– Neues Museum, Berlin, av David Chipperfield Architects og Julian Harrap– Den norske opera og ballett, av Snøhetta ved Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall og Craig Dykers.– MUSAC, León, Spania, av Luis M. Mansilla, Emilio Tuñón/Mansilla + Tuñón Arkitekter. – Nederlands Ambassade i elin, tegnet av OMA/Rem Koolhaas og Ellen van Loon.– Kursaal Centre i Donostia-San Sebastián i Spania, tegnet av Rafael Moneo.– Car Park and Terminus Hoenheim North i Strasbourg i Frankrike, tegnet av Zaha Hadid Architects.– Kunsthaus Bregenz i Østerrike, tegnet av Peter Zumthor. – Stansted Flyplass i London, tegnet av Norman Foster + Partners 

Foto: Henning Larsen Arkitekter
Foto: Henning Larsen Arkitekter