Arrangementer

Haugesund blir Smart as(s) City

– Hvem vil ikke være smart? spør årets Arkitekturfilmfestival i Haugesund, som åpner søndag. Snøhettas Kjetil Trædal Thorsen deltar på det ene fagseminaret.

Dokumentarfilmen om den irske "starchitecten" Kevin Roche står på programmet under Archfest i Haugesund. Foto: Presse

Norwegian ArchFest 2018 går av stabelen for andre året på rad, og har i år fått tittelen Smart as(s) City. Arkitekturfilmfestivalen i Haugesund er en festival under Den norske filmfestival i samme by. I år utforsker de forholdet mellom mennesket og maskin, byer og teknologi, fremtidsoptimisme og dystopi, algoritmer og kunnskap om mennesket. 

«Hvordan ivaretas humanismen og menneskeverdet i møte med binære koder? Finnes det grenser for hva maskiner og kunstig intelligens kan erstatte? Arkitekter og planleggere søker å omsette kunnskap om menneskelige behov og ambisjoner til fysisk form og regulering. Hvordan vil og har digitalisering og kunstig intelligens påvirket byene våre? Blir de mer eller mindre humane?» er blant spørsmålene som stilles,

Seminar og bokbad

Mellom søndag (19.) og til og med tirsdag (21.) vises det sju filmer, avholdes to fagseminar og ett bokbad. Gjester som humanist og forfatter Dag Hareide og arkitekt Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta blir å finne på podiet, og festivalen er et samarbeid mellom Den norske filmfestival, Haugesund kommune, Høgskulen på Vestlandet, Design- og arkitekturhøyskolen i Oslo og lokale arkitektur- og designkontor.

Blant filmene som vises er Mark Noonans «Kevin Roche: The Quiet Architect» og Marco Proserpios kontroversielle «The Man Who Stole Banksy».

Archfest-festen avholdes hos Vikanes Bungum Arkitekter onsdag kveld.