Nyheter

Hengekøyer til Øya

Nå er det besluttet: Fjorårets vinner av 120 Hours skal bygges på årets Øya-festival.


Konseptet blir til virkelighet, men det blir ikke helt som i vinnerutkastet fra 120 Hours. Illustrasjon: Jennifer Tu Ahn Phan og Antarikish Tandon.
- Installasjonen skal plasseres midt på festivalområdet som en ikonisk konstruksjon, sier Fredrik Mortensen, partneransvarlig i Øya-festivalen.
- Installasjonen skal plasseres midt på festivalområdet som en ikonisk konstruksjon, sier Fredrik Mortensen, partneransvarlig i Øya-festivalen.

120 Hours ble startet av tre studenter ved AHO i 2010 og har allerede rukket å bli verdens største studentdrevne arkitektkonkurranse. Da tusenvis av deltakere fra hele kloden kastet seg ut i den 120 timer lange våkenatten i februar i fjor, var oppgaven å lage en struktur for 2014-sommerens Øya-festival i Tøyenparken i Oslo. Et tomannsteam fra Canada, Jennifer Tu Ahn Phan og Antarikish Tandon, vant med et prosjekt de beskriver som «en kommentar til storbylivets higen etter ekstrem nytelse og maksimal tilfredsstillelse».

 

Konseptet var i korte trekk et stilas med hengekøyer, ikke så ulikt overbygget på en festivalscene. Juryen vektla at dette var en struktur om var enkel å bygge og med materialer som kan gjenbrukes av festivalen.

 

Er i gang

I oppgaveteksten het det at den kommende vinneren har et «realiseringspotensiale» og nå viste det seg i etterkant at Øya-festivalen ikke var klar for å virkeliggjøre konseptet i fjor. De begrunnet utsettelsen med at de måtte prøve ut området på Tøyen først, siden dette var den første utgaven etter flytting fra Middelalderparken.

 

Men nå er man klar og på årets festival skal konseptet virkeliggjøres. Fredrik Mortensen, partneransvarlig i Øya-festivalen, sier til Arkitektnytt at planleggingen er i gang. Teltspesialisten O.B.Wiik skal stå for byggingen, mens Hjellnes Consult har ansvaret for lys. Disse skal samarbeide med 120 Hours og de to vinnerne. Man vet ennå ikke om det blir mulig å få Jennifer Tu Ahn Phan og Antarikish Tandon til Oslo.

 

– Vi er i gang med å finne ut hvordan konseptet skal virkeliggjøres, sier Fredrik Mortensen.

 

– Installasjonen skal plasseres midt på festivalområdet som en ikonisk konstruksjon. Den vil dekke 50 kvadratmeter og blir seks meter høy. Det vil bli fire nivåer med hengekøyer, men på grunn av sikkerhetsforskrifter kan bare det nederste brukes av festivaldeltakerne.

 

Det vil altså ikke være mulig å klatre i byggverket. Øverst del av portalen vil derfor kunne utformes etter rent estetiske kriterier.

 

– Samtidig vil vi at installasjonen skal bli så likt vinnerutkastet som mulig. Vi er spent på hvordan dette blir mottatt av festivaldeltakerne, avslutter Mortensen.