Byutvikling

Høy potens?

I Steinkjer får spørsmålet om høyhus ulikt svar fra kvinner og menn.

Olav Thon har kastet seg inn i kampen om å bygge høyhus i Steinkjer. Det 71 meter høye bygget er tenkt å inneholde både hotell og offentlige kontorer. Illustrasjon: AMB Arkitekter

I Steinkjer kommune viste de mellom 25 og 30 høringsuttalelsene som kom inn rundt annonsert regulering av O2-tomta i byens sentrum en tydelig forskjell, skriver Trønderavisa. Av åtte innsendte uttalelser fra kvinner, sier samtlige nei til høyhus i sentrum, mens flertallet av de mannlige innsenderne gjerne vil tenke i høyden.

 - Jo høyere jo bedre!, sier Steinar Megård som driver næringsvirksomhet i nabokvartalet til O2-tomten til Trønderavisa. Det viktigste for Megård er at kommunen sikrer gode parkeringsmuligheter i området.

«Unngå høyhus!!!», «Ødeleggende for byen», «Bryter med byggeskikk og arkitekttur», «En diger blokk midt i dette? Nei, takk» er innholdet i de kvinnelige uttalelsene, skriver avisa og siterer Per Morten Bjørgum i Plan- og utredningstjenesten i Steinkjer på at tallmaterialet ikke er stort nok til å fastslå de bastante forskjellene mellom kjønnene på bredere grunnlag.

Bredde mot høyde

Likevel kan Trønderavisa vise til samme resultat i undersøkelser gjort i andre byer:

* I Tromsø svarte 1000 personer på avisen Nordlys sin undersøkelse om fortetting og høyhus i Tromsø sentrum. Blant motstanderne av høyhus var kun 38,1 prosent menn, mens hele 60,5 prosent av kvinnene var i mot høye hus i polarbyen.

* Da Drammens Tidene gjennomførte en forbrukerundersøkelse (utført at InFact) viste det seg at tre ganger flere menn enn kvinner vil ha høyhus i sentrum av Drammen. Blant mennene var det de unge som ønsket høyhus velkommen aller mest.

Stedsaktivist Erling Okkenhaug sier til Trønderavisa at han kjenner til problematikken og mener det finnes et enkelt svar:

– Gutter bygger Lego i høyden, jenter i bredden. Freud ville hatt et lynsvar. Hvordan vise potens.