Nyhet

Hvem vinner hedersprisen?

Fem arkitekturprosjekter er nominert til Doga-merkets hederspris førstkommende torsdag.


Foto: Juan Carlos Ayala

Deichman Bjørvika, Moholt 50|50 i Trondheim, Kristian Augusts gate 13 i Oslo, Nygaardsplassen i Fredrikstad og Byantikvarens laboratorium i Bergen kan alle vinne hedersprisen til Doga-merket, når Design og arkitektur Norge (Doga) inviterer til storstilt prisutdeling førstkommende torsdag (11. mars).

– Unike

Av i alt elleve nominerte er altså fem arkitekturprosjekter, og de er alle plukket ut av en fagtung jury blant årets nominerte til Doga-merket for design og arkitektur og Doga-merket nykommer.

– Disse fem arkitekturprosjektene fra Fredrikstad, Bergen, Trondheim og Oslo er unike på hver sin måte. De har likevel til felles at de er med på å skape en ny bevissthet rundt hvilke arkitektoniske virkemidler som skal til for å skape gode og levende byer og tettsteder, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Doga, i en pressemelding.

Det legges i år opp til digital prisutdeling som kan følges direkte på doga.no.

Dette sier juryen om de fem nominerte (i alfabetisk rekkefølge):

Foto: Trond Isaksen/ Riksantikvaren

Byantikvarens laboratorium

Tre falleferdige hus i Bergens eldste bykjerne har blitt transformert til moderne kontorlokaler for Byantikvaren.

«Byantikvarens laboratorium er ikke først og fremst et gammelt bygg som er restaurert, men et moderne bygg som på glimrende vis trekker tråder tilbake til fortiden. Det er komplekst, nyskapende og respektfullt, og formidler arkitekturfaget på en subtil og inviterende måte»

Byggherre: Pallas og Byantikvaren i Bergen (leietaker)
Arkitekt: Arkitektstudio Elfrida Bull Bene

Foto: Einar Aslaksen

Deichman Bjørvika

Oslos nye hovedbibliotek og et moderne ikon for litteratur og kunnskap.

«Måten bygget bruker dagslyset, den fleksible romløsningen og hvordan fasaden både reduserer energibruk og fungerer som solskjerming er innovativ og inspirerende. Det er godt gjort å få et så stort og komplekst bygg til å fremstå inkluderende og nesten intimt, og det er all grunn til å tro at det nye hovedbiblioteket vil være et samlingspunkt for kunnskap og inspirasjon langt inn i fremtiden»

Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo og Deichman Bjørvika
Arkitekter: Lundhagem og Atelier Oslo
Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL
Designbyrå: Anti

Foto: Kyrre Sundal

Kristian Augusts gate 13

En bygård midt i Oslo har blitt et landemerke for fremtidens sirkulære byggebransje.

«Kristian Augusts gate 13 tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi vi trenger slike banebrytende prosjekter. Vi er ikke i tvil om at dette prosjektet har potensial til å endre bransjen. Byggherre, arkitekter og rådgivere skal ha mye skryt for arbeidet som er lagt ned gjennom hele prosjektet. De har valgt største motstands vei og jobbet beinhardt for å få dette viktige pionerprosjektet opp og stå»

Byggherre: Entra og Spaces (leietaker)
Arkitekt: Mad arkitekter
Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter MNIL

Foto: Juan Carlos Ayala

Moholt 50|50

Et fortettings- og bydelsprosjekt rundt Trondheims største studentby, Moholt, som har vært med på å gjøre Norge ledende innen bygging i massivtre.

«Det er tydelig at miljømessig og sosial bærekraft har vært sentrale drivere som har påvirket prosjektet helt ned på detaljnivå. Et godt eksempel på dette er hvordan de bruker arkitektur for å legge til rette for fellesskap og motarbeide ensomhet. Et annet eksempel er den smarte løsningen med faste, plassbygde møbler som gjør at studentene i praksis kun trenger å ha med seg en madrass når de flytter inn»

Byggherre: Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim
Arkitekt: MDH Arkitekter

Foto: Kyrre Sundal

Nygaardsplassen

Byreparasjon har skapt liv i hjertet av Fredrikstad.

«Cityplan og Mad arkitekter har lykkes med å skape et flott urbant gulv med gode møteplasser og vennlig arkitektur. Samtidig har de våget å passe inn, i stedet for å insistere på å stikke seg ut. Vi vil applaudere de gjennomtenkte materialvalgene og hvordan prosjektet er gjennomført med stor respekt for det eksisterende.»

Byggherre: Cityplan
Arkitekt: Mad arkitekter