Nyhet

Hvilken by er fagrest i landet?

Norges mest attraktive by skal kåres. Fra i dag kan du sende inn ditt forslag. NALs forrige president, Alexandria Algard, leder juryen.


NAL-president Alexandria Algard
Tidligere NAL-president Alexandria Algard er ny juryleder for Attraktiv by-prisen. Foto: Tommy Ellingsen

«Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling - Attraktiv by» skal belønne planlegging og gjennomføring av bærekraftig by- og stedsutvikling med høy kvalitet. Alle tre dimensjoner ved bærekraftbegrepet skal tillegges vekt; økonomisk, sosialt, miljømessig, heter det på kommunal- og moderniseringsdepartementets hjemmesider.

Kommunal- og moderniseringsminister Monic Mæland sier det er lov å stemme på samme by som i fjor. Foto: Paul Paiewonsky/KMD

Femte året

For femte gang letes det etter byer og steder der det er godt å bo, arbeide eller bare være på besøk, og departementet inviterer fagmiljøer, næringsliv, regionale, kommunale aktører og innbyggere til å nominere den byen de mener har gjort de beste grepene og skapt det mest attraktive stedet.

– Med prisen Attraktiv by ønsker vi å løfte frem gode eksempler fra hele landet, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Nominasjonen starter 15. februar og varer fram til 15. mars.

Fremheve og belønne

«Prisen skal fremheve og belønne forbilder med konkrete, fysiske resultater og gode prosesser knyttet til planlegging, medvirkning og gjennomføring av planer og tiltak,» heter det i invitasjonen.

NALs tidligere president, arkitekt Alexandria Algard, er leder for juryen, som skal sitte til 2021. Med seg har hun Edel Eikeseth, Heidi Ramsvik, Michael Fuller-Gee, Sverre Landmark og Navid Navid.

Om igjen

Kristiansand stakk av med prisen i 2018, og blant tidligere vinnere finner man Fredrikstad, Bodø og Trondheim (St. Olavs Hospital). Vinneren får 250.000 kroner, diplom og plakett.

– Om en by ble nominert i fjor, men ikke nådde opp, er det ingenting i veien for å prøve igjen i år. Vi håper ordførere, ansatte i kommunene og innbyggerne nominerer sin by eller sitt sted, sier Mæland på regjeringens hjemmeside.

For nominasjonsskjema, trykk her.