Hvorfor felles organisasjon?
DEBATT: – Vi mener tiden er inne for en felles organisasjon for arkitekter, interiørarkitekter, møbeldesignere og landskapsarkitekter. Det er mange gode grunner for det. Her er noen:

Arkitekturfaget
Arkitektorganisasjonene bør følge opp definisjonen på arkitektur som; alle våre menneskeskapte omgivelser. Sett utenfra fremstår arkitektfagene som relativt like, alle med ansvar for å utforme fysiske rammer for våre liv.
Tverrfaglige miljøer
Organisasjonene bør respondere på den økende tverrfagligheten ute i våre fagmiljøer.
Store konsulentmiljøer og mange nytenkende arkitektfirmaer dyrker allerede en positiv samhandling mellom arkitekturdisiplinene.
Representasjon
Arkitektorganisasjonene er små og kan fungere mye bedre samlet enn hver for seg. Arbeidet kan effektiviseres betydelig, med felles fagavdeling, administrasjon og nettverk av lokalforeninger.
Felles interesser
Medlemmene har i dag flere felles faglige interesser. Mange kurstilbud, seminarer, foredrag, studieturer, publikasjoner, osv. angår de fleste faglig interesserte. Dette gjør at forholdene ligger godt til rette for mer integrert og forpliktende samarbeid.
Felles lokalforeninger
NAL, NIL og NLA har i dag tilsammen 38 lokalforeninger. Det kan oppnås stor gevinst ved å slå mange av disse sammen til mer slagkraftige foreninger, med større ressurser, bredere representativitet, flere aktiviteter og større sosialt fellesskap.
Hybride utdannelser
Det avdekkes stadig mer diffuse overganger mellom arkitekturfagene. Mange fagutøvere har mastergrad i urbanisme, arealplanlegging, design, prosjektledelse os., og ofte en kombinasjon av disse. Dette viser at de tradisjonelle skillelinjene mellom fagene etterhvert utviskes.
Kompetanseutvikling
Det er behov for større bredde i kompetanseutviklingen. Fagmiljøet må forene krefter og satse på god arkitekturfaglig kompetansebygging gjennom systematisk etterutdanning for alle felt innen faget. Det gjelder både generalister og spesialister innen faget.
Arkitekturfagenes innflytelse
I en konkurranseutsatt bransje mister arkitekturfagene mange viktige posisjoner. Særlig i offentlig sektor overtar mange jurister og ingeniører jobber som tidligere har vært utført av arkitektfagene. Hele arkitektmiljøet bør arbeide strategisk for bedre posisjonering og større innflytelse.
Konkurranse fra andre organisasjoner
Arkitektorganisasjonene bør stå samlet i konkurransen om medlemmene fra andre fagorganisasjoner. Tekna mobiliserer og hverver medlemmer fra alle tre organisasjoner. De videreutvikler sine kurs og kompetansetilbud for alle arkitektfagene.
Faglig likeverd
Mange opplever arroganse fra utøvere av den tradisjonelle arkitektrollen. Et dedikert fellesskap kan bidra til mindre avstand og skape større gjensidig respekt mellom fagutøverne.
Medlemmene ønsker dette
Fjorårets medlemshøring viste at ca 60% av den samlede medlemsmassen ønsker en felles organisasjon. Dette indikerer at stort flertall av medlemmene er klare for et arkitekturfaglig fellesskap.
Nå gjelder det.
Vi trenger 2/3 flertall i alle tre organisasjoner for å kunne få til dette nå.
Gi din stemme ved uravstemningen 1.-22.juni.
Det er DU som bestemmer.
Kim Skaara, president NAL
Siv Senneset, president NIL
Anita Veiseth, Verte landskap-arkitektur
Kjetil Trædal Thorsen, Snøhetta
Elisabeth Paus, iArk
Gullik Gulliksen, Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter
Todd Saunders, Saunders Architecture
Hanne Arvik, Metropolis
Bård Magnus Fauske, DBC
Hilde Bøkestad, Trondheim Kommune
Petter Abrahamsen, RISS
Mads Engh Juel, lala Tøyen
Ketil Moe, Moe MM
Ellen Klingenberg, KhiO
Astrid Kjølen, Løvetanna
Yashar Handstad, TYIN
Beate Ellingsen, Beate Ellingsen AS
Thea Kvamme Hartmann, Arkitekturverkstedet i Oslo Asplan Viak
Sixten Ralph, 3RW
Bente Irminger, KhiB
Grete Kvinnesland, Stavanger Kommune
Fredrik Shetelig, NTNU
Iwan Thomson, lala Tøyen
Odd Karl Steinsvik, Steinsvik Arkitektkontor
Gudmund Stokke, Nordic
Andreas Vaa Berman, PBE Oslo Kommune
Lars Haukeland, LPO