Nyhet

– I en krisesituasjon som nå

I dag lanseres en ny versjon av Nasjonalmuseets digitale samling, inspirert av Pinterest. Museumsdirektør Hindsbo mener tilbudet er ekstra viktig nå som museene er stengt og folk må holde seg hjemme.


Finn for eksempel innholdet i utstillinger du ikke fikk besøkt. Her et interiørbilde av Lund og Slaattos kloster på Enerhaugen i Oslo som ble vist i utstillingen «Arkitektur på museum. Et 40 års-jubileum, 2015» Foto: Nasjonalmuseet/Teigens Fotoatelier

Den nye digitale løsningen gjør museets samling av kunst, arkitektur og design tilgjengelig for publikum på en ny måte, skriver Nasjonalmuseet i en pressemelding.

 Lag og del din egen utstilling

Inspirert av bildedelingstjenester som Pinterest og museer som nederlandske Rijksmuseum har Nasjonalmuseet utviklet en digital løsning som skal innby til å gå på skattejakt blant 44 000 digitaliserte verk. Underveis kan man velge egne favoritter og lage egne kunstsamlinger som også kan deles med andre.

– I en krisesituasjon som nå, med museer og kulturtilbud stengt, og mange som sitter hjemme, blir dette ekstra viktig. Nå håper vi så mange som mulig vil utforske samlingen, og gjerne dele sine tanker om og opplevelser av kunsten, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Konkurrer med kuratorene

I den nye digitale samlingen vil brukernes favoritter stå side om side med museets tematiske samlingspresentasjoner. Med kontinuerlig påfyll av kunst-, arkitektur- og designbasert innhold blir samlingssiden et digitalt univers for både fordypning, inspirasjon og underholdning, skriver de.

– Vi gleder oss til å se hvordan publikum vil bruke det nye samlingsuniverset, enten det er for å hente mote- eller innredningsinspirasjon, eller for å samle på alt fra tannbørster til malerier av menn med pipekrager. Vi tenker også at dette kan være et godt verktøy i undervisningssammenheng, noe som er ekstra aktuelt nå når de fleste barn og unge får hjemmeundervisning, sier Dag Hensten, prosjektleder for det nye nettstedet.

Søker du på arkitekten Erling Viksjø i Nasjonalmuseets nye nettsamling, finner du ikke bare modeller og fotografier, men også akvarellstudier som denne. Foto: Nasjonalmuseet/Ivarsøy, Dag Andre