Nyhet

I kaldt blod

Drapet på den pakistanske arkitekten Perween Rahman er i ferd med å endre landet hun gjennom menneskelig utvikling forsøkte å modernisere.

Den pakistanske arkitekten Perween Rahman var en nytenkende sosial aktivist kjent langt utenfor hjemlandets grenser. Foto: OPP

– Hun var så full av liv! Av sang og dans. Hun elsket MTV, men bare de verste sangene. Hehe. Hun var ikke spesielt seriøs, men først og fremst kunne hun ikke akseptere at noe var urettferdig. Perween var så full av kjærlighet for alt levende, forteller søster Aquila Ismail med et lite smil om munnen.

Mordet på Perween

13. mars. 2013 ble den pakistanske arkitekten Perween Rahman brutalt skutt ned og drept av to menn på motorsykkel i mega-byen Karachi. Byen der Rahman hadde brukt sitt voksne liv på å forbedre levevilkårene til hundretusenvis av mennesker, og der hun hadde vært en sentral pådriver for å avdekke korrupsjon og urett blant politikere, politi, myndigheter og land- og vann-mafia. Fremdeles jobbes det utrettelig med å finne de skyldige bakmennene.

Forrige torsdag ble filmen "Mordet på Perween" vist i Arkitektenes hus, i et samarbeid mellom NAL og organisasjonen Habitat Norge, og i den forbindelse gjestet Aquila Ismail og Anwar Rashid Oslo for å snakke om veien mot rettferdighet og om organisasjonen Orangi Pilot Projects framtid. 

Søster Aquila Ismail er utdannet elektroingeniør og er i dag styreleder i Orangi Pilot Project. Foto: Ando Woltmann

Flyktninger

OPP ble grunnlagt av Doktor Akhtar Hameed Khan i 1980. For å bedre livene til innbyggerne i slumbydelen Orangi, der det i dag bor over 1,3 millioner mennesker. 

Så hvem var Perween Rahman?

– Vi vokste selv opp som flyktninger som følge av Bangladesh’ løsrivelse fra Pakistan i 1971, og vi hadde hverken et hjemland eller eiendom lenger. Vi bodde i flyktningeleirer før vi endelig kom til Karachi, og den opplevelsen hadde nok en stor påvirkning på hennes videre virke, forteller Ismail.

Ung personlighet

Hun beretter om en brilliant, men privilegert student som toppet klassen hvert eneste år, men som fort fant ut at hun ikke passet til å tegne store bygninger eller jobbe for de største arkitektfirmaene som alle tilbød henne jobb. I 1982 kom hun til Orangi, et område som minnet henne om oppveksten, og begynte straks å vandre gatelangs for å kartlegge eiendomsforholdene i over 2000 av de gamle landsbyene (goths) i Karachi.

– Hun der kommer aldri til å vare. Hun har en altfor ung personlighet, husker jeg at jeg tenkte. Så feil kan man altså ta, smiler Anwar Rashid, som hele tiden har jobbet med å finne økonomiske løsninger for OPPs prosjekter. 

Anwar Rashid var Perweens beste venn, og ble med i OPP samme dag som henne. I dag er han co-direktør i organsiasjonen. Foto: Ando Woltmann

Kloakkdesign

I 1983 ble Perween Rahman ansatt som direktør for den idealistiske organisasjonen, og satte straks i gang jobben med å sikre innbyggernes eierrett og å bygge opp sanitærforholdene, noe som førte til at verdien på tomtene økte kraftig og at det ikke lenger var mulig å tvangsflytte folk. 

Tanken bak var å lage et sanitærsystem som innbyggerne selv kunne bygge, og å få til et samarbeid mellom folket og myndighetene. Resultatene lot ikke vente på seg. I dag har rundt 85 prosent av husstandene i Orangi innlagt kloakk etter OPPs design.

En sosial seier

Livet har vendt tilbake til de trange smugene mellom husene og barna kan leke trygt. Gjennom sine mange ulike sosiale prosjekter er OPP svært delaktige å bedre unge menneskers (spesielt kvinners) forhold, og i å forhindre radikalisering blant unge menn.

– Målet har hele tiden vært å utarbeide systemer som kan innføres i enda større skalaer, og der vi hele tiden har bidratt med opplæring og assistanse over hele Pakistan. I dag er disse metodene innført som en del av landets offisielle sanitærpolitikk, og undervises i nå blant annet ved MIT i USA, sier Ismail.

“I think it’s very important to have men and women working in a team. Women learn to be assertive and men become gentler,” uttalte Rahman. Foto: OPP

Karttegning

Rahmans ideer bygget på en nitid kartlegging av slumområdene for å dokumentere de eksisterende forholdene. Ved å tegne opp smugene og stiene i Orangi, og sette dem inn i kart, dokumenterte de innbyggernes offisielle eksistens og lagde grunnlaget for OPPs omfattende boligprogrammer. 

Kartleggingen sikret også oversikt over et stort antall ulovlige vannhydranter og omfattende privat annekteringen av statlig land i Karachi, der hundretusener av fattige ikke fikk den vannforsyningen de hadde krav på. Rahmans rapport fra 2008, «Water Supply in Karachi», inneholdt kart som viste hvor ulovlige hydranter og vannstasjoner lå. En enorm korrupsjon ble avdekket.

Menneskelig utvikling

Rahman befant seg også i stadig konflikt med landutviklere og boligspekulanter i hjembyen, og et av hennes mest berømte sitater lyder: «Development doesn’t come from concrete. Development is not five star hotels and mega road projects. What we need is human development.»

Som leder av OPP beskrev hun hvordan tyveri av land skjedde i Karachi, og hvordan myndighetspersoner, skatteetaten, lokale folkevalgte, politiske partier, politiet og så videre er/var en del av et grunnleggende korrupt samfunn.

– Eiendomsutviklerne har forsøkt å bestikke oss også, blant annet tilbød de oss én million rupees. «Ta med cash, så lager vi et fantastisk BBQ-party for alle sammen!» svarte vi, humrer Rashid.

På den langt mindre lystige siden forteller Ismail og Rashid om et liv under konstante trusler og drapsforsøk med både håndgranater og maskingevær, men også om et samfunn som delvis har endret seg til det bedre etter mordet på Perween.

Perween Rahman omtales som en lysstråle i Karachis slumområder. Foto: OPP

Støtte fra høyesterett 

Etter først å ha lagt skylden for drapet på taliban er nå to gjerningsmenn tilknyttet det politiske partiet Awami National Party tiltalt for ugjerningen. Og i mars i år kom et nytt gjennombrudd, da Sindh-politiet innrømmet ovenfor høyesterett at drapet var resultatet av en konspirasjon klekket ut av en truet landmafia. 

– Perweens død og det uoppklarte skyldspørsmålet er så uakseptabelt for så mange, sier Ismail, og legger til: 

– Det finnes noen få gode mennesker i de offentlige systemene, også blant politi og dommere, men disse er stadig under trusler om straff og represalier. Media har også vært helt fantastiske, med store avsløringer om landtyveri, helt i Perweens ånd.

OPPs framtid

OPP jobber fremdeles med å få oppklart saken, og arbeider dessuten videre med å videreføre Rahmans prosjekter og ideer. I dag driver organisasjonen i tillegg med lærerutdannelse, kunstutdannelse, opplæring i å drive småbedrifter, urbant landbruk og matlagning.

– Som Perween pleide å si: Arkitektur handler ikke bare om bygningene, den handler om å bygge et felleskap. Det går ikke et nano-sekund eller hjerteslag uten at hun er i våre tanker, avslutter søsteren.