Landskapsarkitektur

IFLA på direkten!

– Common Ground er der vi møtes og kan være uenige, der vi møtes og kan vokse, sa Gina Gylver da hun åpnet landskapsarkitektenes fullsatte verdenskonferanse i Oslo sammen med Iman Meskini. 


Iman Meskini, kjent som Sana fra TV-serien Skam, og en av grunnleggerne bak Just Speak Clothing, et klesmerke med fokus på respekt og toleranse. Her åpner hun IFLA-kongressen 2019 sammen Gina Gyda, som ble leder for Oslo natur og ungdom som 17-åring og har vært klimaaktivist siden hun var 12. Foto: Hanna Maria van Zijp

Fakta:

IFLA 2019 World Congress arrangeres av den internasjonale landskapsarkitektforeningen IFLA i samarbeid med den norske landskapsarkitekturforeningen NLA.

Det er 30 år siden kongressen sist ble arrangert i Norge. 

IFLA 2019 World Congress er partner i Oslo miljøhovedstad 2019.

Kongressen er også en del av høyskoleutdanning i landskapsarkitektur i Norges 100-årsjubileum og NLAs 90-årsjubileum.

Gina Gylver, miljøikon og leder for Oslo Natur og ungdom, sparket i dag klokka 12 i gang IFLA-konferansen sammen med Skam-stjernen Iman Meskini. 

Åpningen av IFLAs (International Federation of Landscape Architects) verdenskongress 2019 foregår i skrivende stund ved Oslo Kongressenter. Åpningsseremonien med foredrag og utdeling av den høythengende landskapsarkitektur-prisen Sir Geoffrey Jellicoe Award 2019 strømmes direkte her.

Velg blant norske og internasjonale stjerner

Over de neste to dagene presenteres 270 innlegg fordelt på 40 sesjoner. I løpet av disse kan du høre tolv såkalte keynote speakers av internasjonale størrelser innen faget. Blant andre Anne Whiston Spirn, professor på MIT, Anita Berrizbeitia, professor på Harvard og franske Henri Bava, grunnlegger av Agence Ter.

Kongressen varer i alt tre dager. Siste dag, fredag, kan du velge blant 17 guidede turer i ulike områder av Oslo, i tillegg er det mottakelse med ordføreren på Rådhuset.

Common Ground – Felles grunn

Årets kongress har Common Ground som navn og tema («felles grunn» på norsk). Det refereres til vår felles klode, men også til felles offentlige rom som ferdselssteder, fellesområder og allmenninger. Begrepet kan også forstås som det å ha felles forståelse, felles plattform, felles ansvar og rettigheter til de felles goder som naturen og landskapet byr på.

Ifølge arrangøren er plassen mellom bygningene det rommet som skaper den gode byen å leve i. I forlengelse av det har de bestemt at foredrag, innlegg og befaringer skal belyse de aktuelle temaene bytransformasjon, grønn mobilitet, gode og vakre landskapsrom og medvirkningprosesser.

Brev til Kinas ledere

Resten av åpningsdagen og morgendagen foregår på Oslo kongressenter hvor internasjonale og norske stjerner innen landskapsarkitekturen viser hvordan faget bidrar til at landskapet og uterommene blir en del av bærekraftige samfunn. 

I morgen arrangeres det også litteraturcafé. Her møter du blant andre den anerkjente kinesiske landskapsarkitekten Kongjian Yu, som snakker om sin bok «A letter to the leaders of China», hvor han ønsker en åpen samfunnsdebatt om byutvikling i Kina.