Nyhet

– Ingen selvbekreftende ytringer

Gaute Brochmann er ansatt som ny redaktør i Arkitektur N. Han vil fremme norsk arkitektur, men søker ikke konsensus, sier han.


Ny redaktør i Arkitektur N, Gaute Brochmann, ønsker seg et blad med direkte relevans for faget. Foto Ingebjørg Semb

Brochmann kommer fra stillingen som redaktør i bladet Billedkunst og har fram til nå hatt en prosjektstilling i Aspelin Ramm eiendom der han jobbet med arkitektur. 

Fram til 1. desember i år skal han fortsette som redaktør for Billedkunst kombinert med en 50 prosent stilling for Arkitektur N. Deretter blir redaktørstillingen i Arkitektur N fulltidsstilling. 

Brochmann er utdannet arkitekt ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og har utdannelse innen film. Han har jobbet hos MAD arkitekter i Oslo, har vært fast kulturspaltist i Minerva og filmredaktør i Natt & Dag. Mellom 2012 og 2014 hadde han redaktøransvaret i Arkitektnytt, et vikariat for redaktør Grete Hennissen. 

Noe står på spill

Brochmann skriver også om arkitektur for Morgenbladet. 
– For de som er nysgjerrige, så kommer jeg til å fortsette med det, sier han. 

Han mener at forgjengerne i redaktør Ingerid Helsing Almaas og fagredaktør Einar Bjarki Malmquist, som også slutter i bladet, har laget et fint fagblad med stor integritet.
Brochmann trekker fram at etterretteligheten og det faglige nivået både publikasjonsteknisk og i innhold er en styrke som må tas videre. 
– Men en ting er hva man skriver om, men det handler også om hvordan man skriver om det, sier han.

Den nye redaktøren sier at han søker seg til jobber der han mener «noe står på spill». 
– Ingen former for selvbekreftende, konsensusorienterte ytringer har noe i et tidsskrift å gjøre!

Om sin fire års åremålsperiode, sier han:
– Det vi skriver skal ha en direkte relevans for faget slik det praktiseres, slik at man er med på å bedre norsk arkitektur. Fremme faget.