Nyheter

Internasjonal pris til Fantastic Norway

– Iakov Chernikhov var en visjonær arkitekt med nyskapende arbeidsmåter, derfor er det ekstra gledelig for oss å motta denne prisen, sier Håkon Matre Aasarød i Fantastic Norway.


Arkitektene Håkon Matre Aasarød ( til høyre) og Erlend Blakstad Haffner konkurrerte om Chernikhov-prisen med blant annet Julien de Smedt, Space Group og Helen & Hard. Foto: Arkitekten

Det norske arkitektkontoret, med base i Oslo, var nominert blant 133 arkitekter fra hele verden i konkurransen om Iakov Chernikhov International Prize 2010.

 

Utmerkelsen deles ut annet hvert år av Iakov Chernikhov International Foundation (ICIF) for å stimulere kreativiteten innenfor arkitekturfeltet, ”med sikte på å løse dagens sosiale og kulturelle problemer og for å underbygge humanistiske prinsipper i arkitekturen”, heter det i en pressemelding fra Fantastic Norway.

 

– Hustegning innebærer jo noe mer enn det rent fysiske, vi arkitekter kan også bygge identitet, stolthet og engasjement hos brukerne, understreker en glad og takknemlig Aasarød.

 

Fremtidens arkitekter

 

Kjetil Trædal Thorsen fra Snøhetta satt i juryen og han uttaler i pressemeldingen: – ICIFs pris er en av de viktigste og mest prestisjetunge internasjonale arkitekturprisene. Dette reflekteres i juryens ambisiøse sammensetning, og først og fremst i deres evne til å løfte frem fremtidens arkitekter og tankesett.

 

Fantastic Norway startet som kjent opp som et reisende arkitektkontor i en rød campingvogn i 2004, og i tre år kjørte grunnleggerne Håkon Matre Aasarød og Erlend Blakstad Haffner fra sted til sted i Norge og arbeidet i nærkontakt med lokalbefolkningen. 

 

Denne uken stiller kontoret ut for andre gang på Arkitekturbiennalen i Venezia, og leder dessuten en internasjonal workshop for arkitekter og kunstnere i India. Aasarød og Haffner er også aktuelle som programledere for en TV-serie om arkitektur, med premiere på NRK1 den 4. januar neste år.

 

Les mer om prisen på icif.ru