Nyhet

Historisk Pritzkerpris

Irske Yvonne Farrell og Shelley McNamara får Pritzkerprisen for universitetsbygg i Milano. 


Yvonne Farrell og Shelley McNamara, grunnleggere av det Dublin-baserte Grafton Architects, er årets mottaker av Pritzkerprisen. Foto: Grafton Architects

Tirsdag 3. mars ble årets Pritzkerpris offentliggjort i Chicago. Yvonne Farrell og Shelly McNamara, grunnleggere av det irske kontoret Grafton Architects, er årets prisvinner. Dette er første gang prisen går til Irland-baserte arkitekter. Det er også første gang to kvinner deler prisen siden den ble etablert i 1979. Kun tre ganger tidligere har kvinner mottatt prisen. 

Farrell og McNamara er kanskje mest kjent for å være kuratorer for arkitekturbiennalen i Venezia 2018 under temaet «raushet og omtanke». Deres første internasjonale oppdrag var økonomibygningen ved Universita Luigi Bocconi i Milano som sto ferdig i 2008. Siden det har de tegnet universitetsbygg i blant annet Peru og Frankrike og Storbritannia. 

I Irland er kontoret mest kjent for Trinity College i Dublin og arbeidet med å gjøre området ved Temple Bar Square mer attraktivt. Deres første internasjonale oppdrag kom først da de vant konkurransen om universitetsbygningen i Milano i 2003.

- Ekstra gledelig

Juryen understreker i sin begrunnelse at Farrell og McNamara har vært «pionerer i et felt som, tradisjonelt har vært, og fremdeles er et mannsdominert yrke». Tom Pritzker, som offentligjorde prisen, understreket blant annet også den «utrolige styrken» i arkitekturen deres. Han vektla også ærligheten i arbeidet deres og hvordan de tar klimatrusselen på alvor. 

Yvonne Farrell kom med følgende reaksjon på prisen sitert i The Irish Times: «Å være arkitekt kan beskrives som en av de mest komplekse og viktige kulturelle aktivitetene på planeten. Å være en arkitekt er et enormt privilegium. Å vinne denne prisen er en fantastisk anerkjennelse av vår tro på arkitekturen». Shelly McNamara påpekte på sin side at det ofte var vanskelig å kjempe for verdier som humanisme, håndverk og raushet i det daglige arbeidet som arkitekt. «Denne anerkjennelsen er derfor ekstra gledelig», uttalte hun.

Økonomibygningen ved Universita Luigi Bocconi i Milano er et av de mest kjente tegnet av Yvonne Farrell and Shelley McNamara. Foto: Grafton Architects

Navn fra gaten

Grafton Architects startet opp i 1979 og er oppkalt etter gaten hvor deres første kontor lå i Grafton Street i Dublin. Farrell, McNamara og de andre arkitektene ønsket å være et arkitektkollektiv og tok derfor navnet fra gaten i stedet for egne etternavn. Gatenavnet symboliserer i dag også deres opptatthet av det stedsspesifikke i arkitekturen, påpeker arkitekturprofessor Robert McCarter ved Washington University til amerikanske NPR. Også prisjuryen påpekte hvordan byggene deres tok hensyn til lokal kontekst. 

Pritzkerprisen er amerikansk og regnes som den mest høythengende prisen i arkitekturverdenen. Den kalles derfor ofte nobelprisen i arkitektur. Prisen ble etablert av den styrtrike Pritzker-familien i samarbeid med Hyatt Foundation. Prisen ønsker å hedre nålevende arkitekter, som med sitt arbeid for de bygde omgivelser «skaper varige og utmerkede bidrag til menneskeheten og de bygde omgivelser gjennom kunstarten arkitektur». 

Prisen er en medalje og et pengebeløp på i underkant av en million kroner. Tidligere prisvinnere inkluderer navn som Peter Zumthor (2009), Zaha Hadid (2004), Jørn Utzon (2003) og Oscar Niemeyer (1980). Norske Sverre Fehn fikk prisen som eneste nordmann i 1997.