Nyhet

Jacob-prisen til Kima

Kima arkitektur får Dogas Jacob-prisen for å redde Oslos historiske bygg. – Byggene kjennetegnes av tilpassede løsninger, sofistikerte materialvalg, unike detaljer og teknisk kunnskap, heter det fra juryen.


Kima arkitekturs grunnleggere Martin Dietrichson (f.v), Inge Hareide og Kristoffer Moe Bøksle. Foto: Jan Khur

Torsdag kveld ble Jacob-prisen delt ut til Kima arkitektur. Den 65 år gamle prisen, den høyeste utmerkelsen Design og arkitektur Norge (Doga) gir til aktive formgivere, arkitekter og designere, ble delt ut av Oslos byantikvar Janne Wilberg.

– Dagens prisvinnere bidrar til å ta vare på både historien og kloden. Og dette gjør de på en mesterlig måte. For fremragende arbeid med gjenbruk, revitalisering og transformasjon av Oslos stolte bygningsarv går Jacob-prisen 2022 til Kima arkitektur, sa Wilberg fra scenen hos Doga torsdag kveld.

– Ekstra høyt for oss

Kima får prisen spesielt for transformasjoner av historiske bygg i Oslo, som Pressens Hus, Telegrafen, Tollbodene og Sentralen. Juryen sier blant annet følgende:

«Byggene kjennetegnes av tilpassede løsninger, sofistikerte materialvalg, unike detaljer og teknisk kunnskap. I tillegg evner KIMA å skape estetisk vakre prosjekter. Ved å skrelle bort lag avslører de byggenes historie og gir rom for noe nytt. Samtidig som de løfter frem gamle arkitektoniske elementer er de tydelige på hva de tilfører som formgivere i 2022».

– Jacob-prisen henger ekstra høyt for oss, så dette er stort, sier daglig leder Inge Hareide i en pressemelding fra Doga.

Hareide, Martin Dietrichson og Kristoffer Moe Bøksle startet Kima arkitektur i 2008. De tre møtte hverandre da de arbeidet sammen på et prosjekt for Sverre Fehn på oppdrag fra Arkitekturmuseet.

(Les også fjorårets portrettintervju med Kima i Arkitektnytt her).

Transformasjonsprosjektet Pressens hus i Oslo sentrum er blant prosjektene Kima nå blir belønnet for. Foto: Niklas Hart

Om Jacob-prisen

  • Jacob-prisen er den høyeste utmerkelsen Doga gir til aktive formgivere, arkitekter og designere i Norge. Prisen gis til «noen som har hatt stor innflytelse på utviklingen av sitt eget fagområde, eller som flytter grensene mellom flere fagfelt og fører fagene videre».
  • Jacob-prisen ble utdelt for første gang i 1957, og er oppkalt etter den første vinneren Jacob Tostrup Prytz (1886-1962), som var gullsmed.
  • Blant tidligere vinnere finner vi blant annet Grete Prytz Kittelsen, Sverre Fehn, Tias Eckhoff, Elisabeth Stray Pedersen og fjorårets vinner Goods.

En klimapris

For Doga-juryen er det viktig å påpeke at årets pris til Kima henger sammen med at byggebransjen på verdensbasis står for omtrent 40 prosent av klimagassutslippene. I Norge er bransjen også en klimaversting, og for Doga er det derfor viktig å trekke frem dem som tenker nytt rundt hvordan ressurser og bygg forvaltes.

– Her har Kima gått foran og banet vei på en mesterlig måte, sier juryleder Guri Mo i pressemeldingen.

For jurylederen personlig har Kimas tverrfaglig arbeid også vært et viktig kriterium.

– De anerkjenner og samarbeider tett med både gårdeiere, historiske myndigheter og andre spesialister, om det så er interiørarkitekter, kunstnere eller spesialister innen tekniske fag. Det er tydelig at prosjektene deres er gjennomtenkte og helhetlige, og det har gitt gode resultater, sier Mo.

I tillegg til juryleder Mo består juryen av Adnan Harambasic (NAL-president og sivilarkitekt), Sverre Uhnger (møbel- og produktdesigner), Linn Riise Handal (senior landskapsarkitekt) og Fredrik Matheson (UX-designer).

Ros fra riksantikvaren

Også riksantikvar og arkitekt Hanna Geiran kommer med ros til Kima i Dogas pressemelding. Hun mener det er flott å se hvor kvalitetsbevisste Kima er når det kommer til både materialbruk, detaljering og formgiving.

– Sett i et klimaperspektiv er dette fremtidens måte å bygge på, og de gir hele bransjen noe å strekke seg etter. De har bevist at det er fullt mulig å gjøre det på denne måten, og at det i tillegg blir flotte resultater, sier Geiran.