Konkurranser

Japansk og dansk seier for Ibsen-bibliotek

Japanske Kengo Kuma og danske Schmidt Hammer Lassen videre i konkurranse om Ibsen-bibliotek i Skien. 


Prosjektet «Trekrone» av Kengo Kuma & Associates (Japan) og MAD Arkitekter (Norge) er en av to delvinnere i konkurransen om Ibsen-biblioteket i Skien. Illustrasjon: Kengo Kuma og MAD

I 2028 markeres 200-årsjubileet for Henrik Ibsens fødsel. Før den tid er planen at Skien skal få sitt Ibsen-bibliotek. Torsdag ble to vinnere av arkitektkonkurransen offentliggjort på et møte i Skien bystyre. 

De to vinnerne har tegnet utkast på hver sin tomt i Skien sentrum. Bystyret vil 5. mars ta en endelig avgjørelse om hvilken tomt og prosjekt som velges. 

Prosjektet «Trekrone», et samarbeid mellom arkitektkontorene Kengo Kuma & Associates (Japan) og MAD Arkitekter (Norge) vant konkurransen for tomten i Kulturkvartalet. Prosjektet omtales som «Ibsen i arkitektur» og er et plangrep som ifølge juryen skaper en «forbindelsene mot byen» og en «flyt og åpenhet» som vil gi god oversikt for både ansatte og publikum. 

Andre prosjekt i finalerunden om Ibsen-bibliotek i Skien er «Foranderlige perspektiver» av Schmidt Hammer Lassen Architects (Danmark), SLA Landskapsarkitekter og Rambøll. Illustrasjon: Schmidt Hammer Lassen

For det andre tomtealternativet, Meierikvartalet, vant prosjektet «Foranderlige perspektiver» av Schmidt Hammer Lassen Architects (Danmark), SLA Landskapsarkitekter og Rambøll. Her sier juryen at prosjektet har «potensial til å virkeliggjøre programmets ambisjon om Skien som det gode og inkluderende møtested». Forslaget har ifølge juryen den mest «overbevisende design hva gjelder bygningenes «ansikt»/fasader og formgiving av volumer».

Foreløpig budsjettramme for biblioteket er 330 millioner kroner. Det var tilbake i 2014 at Skien kommune første gang fremmet ønske om å bygge et bibliotek til ære for dramatikeren Henrik Ibsen. Han er født i Telemarksbyen og bodde her til han flyttet til Grimstad som 15-åring.