Nyhet

Jellicoe-prisen tildeles Kathryn Gustafson

Den høythengende Sir Geoffrey Jellicoe Award for 2019 ble i dag tildelt den amerikanske landskapsarkitekten Kathryn Gustafson under IFLAs verdenskongress i Oslo.


Den amerikanske landskapsarkitekten Kathryn Gustafson mottok i dag den prestisjetunge Sir Geoffrey Jellicoe Award for 2019 i dag under IFLAs verdenskongress i Oslo. Foto: Hanna Maria van Zijp

Sir Geoffrey Jellicoe Award er den ypperste utmerkelsen IFLA (International Federation of Landscape Architects) deler ut, og under deres verdenskongress i Oslo, som åpnet i dag, ble det klart at amerikanske Kathryn Gustafson får den gjeve prisen. 

– Det er en stor ære å motta denne prisen, og en enda større ære å være landskapsarkitekt. Det er det beste yrket i verden. Himmelen er vår, ta vare på alt under den, sa Gustafsen under overrekkelsen av prisen i Kongressenteret på Youngstorget.

Kathryn Gustafson er verdenskjent for prosjekter som «Gardens of the Imagination» i Terrasson, Frankrike; et torg i Évry, Frankrike; og minnefontenen til Prinsesse Diana i Hyde Park, London. I hjemlandet står «The Lurie Garden» i Millennium Park, Chicago som ett av hennes mest berømte verker, og hun jobbet i mange år for store kommersielle foretak som Shell, Esso og L’Oreal.

«Hun er ledende når det gjelder å skape prosjekter i verdensklasse som har innvirkning –ikoniske prosjekter som hjelper til med å fremme bevisstheten om yrket landskapsarkitekt og dets relevans for samtiden og samfunnet», heter det i en pressemelding fra IFLA.

Minnefontenen til Prinsesse Diana i Hyde Park ble åpnet av Dronning Elizabeth i 2004. Foto: Jason Hawkes

Godt synlig

Gustavson hedres også for sin evne til å lage synlige arbeider, og for sine forelesninger, som har nådd ut til studenter og yrkesaktive, men også bredere ut i samfunnet. Hun har mottatt en rekke andre store priser for sine arbeider, og er blant annet æresmedlem av Royal Institute of British Architecture (RIBA).

Tidligere vinnere av Sir Geoffrey Jellicoe Award er Anne Whiston Spirn (2018), Dirk Sijmons (2017), Peter Latz (2016), Mario Schjetnan (2015), Sun Xiao Xiang (2014), Gonçalo Ribeiro Telles (2013), Mihály Mőcsényi (2012), Cornelia Hahn Oberlander (2011), Bernard Lassus (2009) og Peter Walker (2005).

Tidligere i år annonserte Paris planene for en stor, ny park ved Eiffeltårnet. Parken tegnes av Gustafson, Porter + Bowman og vil bli det største grøntområdet i verdensbyen. parken skal stå ferdig i 2024, Illustrasjon: MIR for GP B