Nyhet

Joar Nango valgt til festspillkunstner

Det er en historisk begivenhet når arkitekt og kunstner Joar Nango nå er blitt utnevnt til utstiller for neste års Festspill i Bergen.


21. mai neste år åpner Joar Nangos festspillutstilling i Bergen Kunsthall. Foto: Torbjørn Buvarp

Samisk-norske Nango er valgt til «årets festspillkunstner», som man pleier å si. Mer formelt er han den utvalgte Festspillutstilleren som skal skape en utstilling som åpner i Bergen Kunsthall 21. mai neste år.

Så vidt vi vet er dette første gang en samisk kunstner er valgt, og første gang en arkitekt får dette oppdraget. Joar Nango er født i Alta i 1979 og bor og arbeider i Tromsø. Han er utdannet arkitekt fra NTNU i Trondheim, Bergen Arkitekthøgskole (BAS) i Bergen og Weissensee Kunsthochschule i Berlin.

«Det siste tiåret har Joar Nango utviklet en imponerende interdisiplinær praksis», uttaler Bergen Kunsthalls direktør Axel Wieder i en pressemelding, det også stå følgende:

«I sin mangfoldige kunstneriske praksis interesserer han seg for urfolksidentitet, ofte med utgangspunkt i observerte motsetninger i samtidsarkitekturen. Med inngående kunnskap om de uformelle bygningstradisjonene i nord, benytter Nango ofte en tilsvarende kreativ enkelhet, og improvisatoriske metoder i sine egne prosjekter. Hans kunstneriske praksis rommer både stedsspesifikke installasjoner, skulptur, foto, arkitektoniske strukturer, sosiale prosjekter, klær, publikasjoner og teori. Arbeidene utforsker ofte grenseoppgangene mellom design, arkitektur, filosofi og billedkunst.»

Arkitektnytt kommer tilbake med et lengre intervju med Joar Nango senere i høst.