Nyhet

KAP får Betongelementprisen

De Stavanger-baserte arkitektene har sammen med LARK Landskap vunnet Betongelementprisen 2019 for Ostasteidn rasteplass.


Ostasteidn rasteplass kan ved siden av prisvinnende arkitektur skilte med god utsikt. Foto: Fin-Serck Hanssen

Langs fylkesvei 46 i Suldal kommune ligger den prisvinnende rasteplassen, tegnet av KAP – Kontor for Arkitektur og Design. Landskapet rundt vil man kjenne igjen fra kunstneren Lars Hertervigs motiver, og arkitekturen er inspirert av disse, heter det i en pressemelding fra Betongelementforeningen.

Rasteplassen Ostasteidn er hittil siste tilskudd til Statens vegvesens turistvegsatsning, og stod ferdig i 2018. Plassen består av tre hoveddeler: en gangbane, en benk og et servicebygg, formet som en organisk og vridd konstruksjon utført i betongelementer, glass, stål og glassfiber.

Den berømte maleren Lars Hertervig malte mange motiver fra den dramatiske vestlandsnaturen i Suldal. Foto: Fin-Serck Hanssen

Hertervigs verden

«Det er tydelig kontrast mellom en enkel, kantete betongoverflate utvendig og en forfinet, taktil og organisk betongoverflate innvendig.  Bygget skal vegeteres med mose utvendig på sikt slik at betongen ikke blir synlig. Dette vil forsterke assosiasjonen til Hertervigs verden,» heter det videre i pressemeldingen.

Juryen har bestått av representanter for Norske Arkitekters Landsforbund og Rådgivende Ingeniørers Forening, og i deres uttalelse om vinnerprosjektet heter det:

"Rasteplassens grep, både selve landskapsutformingen så vel som sammenhengen mellom servicebygget og de øvrige rasteplasselementene, fungerer godt.  Hovedfokus for prisen er selve servicebygget som juryen finner unik i form og utførelse. Det er spesielt den innvendige bruken av betongelementer som er interessant og nyskapende. Den koniske formen gjør at de myke foldene på innsiden blir tettere opp mot taket og overlyset. Lysinnslippet i toppen spiller sammen med både små krumninger i overflaten øverst, og med større og slakere folder nedover veggen til å skape spennende lys- skyggevirkninger i rommet. Prosjektet forholder seg bevisst til få og enkle materialer som settes sammen med fin og enkel detaljering. Det nennsomme forhold til detaljeringen vises godt i dørinnsetting, lyslister, våtromsinstallasjoner med mer. Tekstilforskaling er en uvanlig teknikk, arkitekten forteller at prosjektet har vært preget av utviklingsarbeid med prøving og feiling. Det er prisverdig at de har våget å tenke nytt og stå løpet ut.  Det at de tør å satse så sterkt vitner også om et godt samarbeid mellom arkitekt og betongelementprodusent."

Foto: Fin-Serck Hanssen
Foto: Fin-Serck Hanssen

Prosjektopplysninger

  • Byggherre: Statens Vegvesen
  • Arkitekt: KAP kontor for Arkitektur og Plan AS
  • Landskapsarkitekt: Imke Wojanowski Landskapsarkitekt
  • Betongelementer: Tunge Ting AS
  • Rådgivere: Procon Rådgivende Ingeniører AS og Multiconsult AS