Nyhet

Kåret til Årets bygg 2020

Prisen for Årets bygg 2020 gikk til Deichman Bjørvika, som ifølge juryen er «byggekunst av ypperste klasse på det som var en av Norges mest krevende tomter».


Deichman Bjørvika, tegnet av Atelier Oslo og Lund Hagem arkitekter, ble tirsdag kåret til Årets bygg 2020. Foto: Einar Aslaksen

«Deichman Bjørvika er et formålsbygg og et signalbygg. Men også et prototype-bygg med et fantastisk design som kun bygges én gang». Slik omtaler juryen vinneren av prisen Årets bygg 2020, Deichman Bjørvika, tegnet av Lund Hagem og Atelier Oslo, og med interiørarkitektur av Scenario Interiørarkitekter.

Juryen fremhevet også bruken av miljøvennlig betong, som gir en reduksjon av CO2-utslipp på over 40 prosent, i tillegg til de diagonale lyssjaktene og store vindusflatene, som bringer liv til det store atriet som dannes av de åpne etasjene.

«Deichman Bjørvika er et bygg forberedt på å løse teknologiske krav knyttet til den digitale utviklingen. I tillegg til å være en informasjonskilde, vil biblioteket også være en pulserende møteplass og en ladestasjon for kulturelle opplevelser. Byggekunst av ypperste klasse på det som var en av Norges mest krevende tomter», skriver juryen videre.

Prisen ble utdelt i forbindelse med Byggedagene 2020, som ble arrangert på Radisson Blu Scandinavia hotell i Oslo tirsdag. Byggedagene arrangeres av Byggeindustrien, Byggenæringens Landsforening og Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg.

Oversvømmes av priser

Flere hundre prosjekter ble gjennomgått før man kom frem til de nominerte til årets kåring.

– Det har blitt lagt ned et omfattende arbeid i å gå gjennom de mange aktuelle ferdigstilte prosjekter i denne kategorien for året 2020. Til slutt landet vi på fem verdige kandidater som kunne vinne prisen Årets Bygg 2020, hvor altså Deichman Bjørvika trakk det lengste strået, sier juryleder Kari Sandberg, som delte ut prisen tirsdag, i en pressemelding.

De øvrige nominerte til prisen var Carpe Diem demenslandsby (Nordic – Office of Architecture), Pilestredet 77-79 (Reiulf Ramstad Arkitekter), Samling (Helen & Hard) og Politiets nasjonale beredskapssenter (Nordic – Office of Architecture).

Lund Hagem og Atelier Oslo oversvømmes av priser om dagen: Det er under to uker siden biblioteket ble tildelt den internasjonale bibliotekorganisasjonen IFLAs pris for Årets folkebibliotek 2021.