Nyhet

Konkurranse om Fotografihuset

Åpen, internasjonal konkurranse om planlagt fotografihus på Sukkerbiten i Oslo.


Sukkerbiten i Oslo. I dag brukes tomten til anleggsbrakker for arbeidene på Munchmuseet og andre prosjekter i området. Foto: Screen

Hav Eiendom planlegger å bygge et fotografihus på Sukkerbiten i Bjørvika, mellom Operaen og Munchmuseet. Nå inviteres det til åpen, internasjonal arkitekturkonkurranse for museet som er planlagt ferdig til år 2023.

– Vi gjennomfører en åpen, internasjonal arkitektkonkurranse for å sikre at vi får et kulturbygg som blir et lite smykke mellom Operaen og Munchmuseet. Her investerer vi mye penger i god arkitektur, også for landskapet rundt bygget. Vi håper på svært mange bidrag til konkurransen fra arkitekter fra hele verden, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom i en pressemelding.

Hav Eiendom ser for seg et to-etasjers kulturbygg på 3700 kvadratmeter, omkranset av havnepromenade og et rekreasjonsområde velegnet for arrangementer. Det planleggee også et tilhørende adkomstsenter med kiosk og kafe på inntil 1000 kvadratmeter som skal ligge på nabotomten Bjørvikautstikkeren. Hit legges også servicefunksjonene for den 100 meter lange badestranden som planlegges på Bjørvikautstikkeren. 

Illustrasjonen viser en mulig plassering av Fotografihuset på Sukkerbiten. Bare en tredjedel av tomten vil brukes til selve bygget, resten blir park og eventområde, heter det i en pressemelding. Illustrasjon: Bjørvika Utvikling

Svensk forbilde

Arkitektkonkurransen gjennomføres i samarbeid med NAL og Fotografihuset, og deltagende arkitekter bes levere sine forslag før sommeren. Det planlegges en utstilling med de innsendte forslagene gjennom sommeren, før en vinner skal kåres til høsten.

Juryen består av administrerende direktør Kjell Kalland og plansjef og arkitekt Eivind Hartmann fra Hav Eiendom, daglig leder Erling Johansen i Fotografihuset, en fotograf oppnevnt av Fotografihuset, arkitekt Henriette Salvesen fra DIVA arkitekter oppnevnt av Norske arkitekters landsforbund, samt Arne Smedvig oppnevnt av Norske landskapsarkitekters forening.

Målet til Fotografihuset er 250 000 besøkende i året og å lage en levende arena for fotografi etter inspirasjon fra Fotografiska i Stockholm.