Nyhet

LEDER: En forsinket biennale

Lørdag 22. mai åpner arkitekturbiennalen i Venezia. Men hvor åpen vil den være?


Fra papirutgaven Arkitektnytt 02/2021
22. mai åpner den seks måneder lange Venezia-biennalen. Bilder viser inngangen til Guardini-paviljongen. Foto: Francesco Galli/La Biennale Di Venezia

I starten av mars i fjor var det tydelig for både ledelse og kurator at den 17. Mostra internazionale di architettura di Venezia ikke kunne avvikles etter planen.

I første omgang forsøkte man å utsette det hele i noen måneder, til høsten 2020. Det sier noe om optimismen som hersket, på tross av at det nordlige Italia var svært hardt rammet av koronaviruset.

Man ville ha en tre måneders biennale, fra 29. august. Det ville i så fall innebære en halvering. Eller, sagt på en annen måte, man ville være tilbake til lengden tilstelningen hadde i 2012. Det var den siste biennalen som varte i tre måneder, for nestemann ut var Rem Koolhaas, som hadde store ambisjoner som kurator for «Fundamentals». Han syntes seks måneder var en mer passende lengde. Og fordi viruset ikke tillot forkortet høstbiennale, er vi tilbake ved normalen på seks måneder.

Uansett, det er bare under åpningsdagene at det er stinn brakke. De to-tre første dagene ankommer presse, utstillere og arkitekter i hopetall. Det mingles hardt, det vandres på kryss og tvers i Giardini og Arsenale, fra landpaviljonger til hovedutstilling, med brosjyrefylt biennale-nett over skulderen – og det drikkes store mengder Aperol Spritz.

Om kveldene er det tid for påkostede fester rundt omkring i distré venezianske palass. I likhet med de store filmfestivalene, er hovedmålet for biennale-eliten å komme på de rette festene. Hvis Bjarke Ingels har leid en båt, blir det kamp om å slippe forbi dørvakta.

Med det langsomme vaksineringstempoet som preger Italia og resten av EU, taler mye for at minglingen under åpningsdagene blir annerledes i år. Når det gjelder resten av perioden, er det en stor fordel at tilstrømningen kan spres over seks måneder. Vi kan nesten si at biennalen er forhåndstilpasset pandemien.

Det er forventet 250.000 besøkende til årets biennale. Arkitekter og interesserte fra hele verden legger gjerne inn et besøk som del av ferien. Men det forutsetter at folk kan dra på ferie. Vil det være mulig fra slutten av mai? Og ønsker man å dra til Nord-Italia? Hva med august? November? Takket være Koolhaas har ledelsen tid nok til å være fleksible.

I denne utgaven av Arkitektnytt presenterer vi det norske bidraget til den nordiske paviljongen i Venezia. Nasjonalmuseet har kurator- og prosjektlederansvar og samarbeider med arkitektkontoret Helen & Hard, som skal fylle Fehn-paviljongen med et fullskala bofellesskap.

Seniorkurator Martin Braathen ved Nasjonalmuseet mener man er godt rustet for alle eventualiteter: utstillingen produseres i Østerrike og monteringsteamet hyres lokalt. Dessuten vil en digital versjon av utstillingen være tilgjengelig fra åpningsdatoen 22. mai. Hvis de andre deltakernasjonene tenker likedan, kan pandemien paradoksalt nok føre til at flere kommer tettere på biennalen.

Mikael Godø, redaktør i Arkitektnytt