Prosjekter

Livsvitenskap for sju milliarder

Livsvitenskapsbygget på Blindern i Oslo skal bli landets største universitetsbygg. Erna Solberg tok første spadetak.


Erna Solberg i fint driv på Blindern i Oslo. Her bygges Norges største universitetsbygg. Foto: Statsbygg

Erna Solberg tok på seg refleksvest og blå hjelm da hun satte spaden i bakken for det nye Livsvitenskapsbygget på Blindern i Oslo. Bygget er på hele 66.700 kvadratmeter og skal bli Norges største universitetsbygg med en total kostnadsramme på 7 milliarder kroner.

– Forskning innen livsvitenskap bidrar til at vi får bedre behandling av kreftsykdommer, nevrologiske lidelser, demens og immunsykdommer, for bare å nevne noen eksempler. Når det nye bygget står ferdig, skrus satsingen på livsvitenskap opp flere hakk. Nybygget vil bli et nav for livsvitenskapsforskning både på Østlandet, nasjonalt og for internasjonalt forskningssamarbeid, sa statsminister Erna Solberg, ifølge en pressemelding fra byggherre Statsbygg.

Bygget er tegnet av Ratio Arkitekter og er på 66.700 kvadratmeter. Illustrasjon: Ratio Arkitekter

Nest høyeste standard

1600 studenter og 1000 ansatte fra Universitetet i Oslo, næringsliv og andre samarbeidspartnere skal ha sitt daglige virke i Livsvitenskapsbygget, og bygget sertifiseres som et bærekraftig bygg i klassen BREEAM Excellent, nest høyeste utmerkelsen for hvor klimavennlig et bygg kan være.

– Når det nye bygget står ferdig, skrus satsingen på livsvitenskap opp flere hakk, sier statsminister Erna Solberg. Illustrasjon: Ratio Arkitekter

«Vev»

Det var Oslo-arkitektene RATIO Arkitekter som vant den begrensede plan- og designkonkurransen med sitt utkast «Vev» i 2014, og som sammen med Erichsen & Horgen (RIV), Moe (RIB), Ingeniør Per Rasmussen (RIE) og Kristine Jensens Tegnestue AS (LARK) har stått som hoved-team.

«Vev» ble kåret til konkurransens klart beste av en samstemt jury, og viste i følge juryen en løsning av en komplisert tomtesituasjon på en særdeles god måte og med høy arkitektonisk kvalitet.

Bygget er ventet å stå ferdig i 2024.