Nyheter

Lund Hagem og Atelier Oslo vant Deichmanske - Herreros vant Munch

Det var norske Lund Hagem arkitekter i samarbeid med Atelier Oslo som vant den begrensede plan- og designkonkurransen om utformingen av Deichmanske bibliotek, mens Abalos Herreros Arquitectos fra Spania stakk av med seieren om Munch-Stenersen-museet.


Øverst: Lund Hagem arkitekter vant Deichmanske-konkurransen med forslaget "Diagonale". Nederst: Abalos Herreros Arquitectos (Spania) vant Munch/Stenersen-konkurransen med forslaget "Lambda" Modellfoto: Arkitekten

Vinnerne fikk jubel og applaus i dag i Kunsthallen på Tullinløkka midt i utstillingen av konkurrentenes utkast; 20 i konkurransen om nye Munch-museet med Stenersenmuseets samlinger og 19 i konkurransen om nye Deichmanske bibliotek. Her ble ett bidrag diskvalifisert for brudd på anonymitetsreglene.

 

Juryen sier om Lund Hagems utkast ”Diagonale” at det utpeker seg som konkurransens klart beste både bibliotekmessig, miljømessig og i forhold til den urbane situasjonen.

Tilsvarende sier juryen om Munch-vinneren ”Lambda” at den elegante ikonbygningen som fremstår som et lysende fyrtårn i fjordlandskapet.

Etter behandling i styrene i HAV Eiendom og Oslo Havn KF, oversendes de rangerte prosjektene i hver konkurranse til byrådet. Byrådet behandler saken og oversender den deretter til Oslo bystyre for vedtak om hvilke prosjekter som skal realiseres som nytt Munch-museum med Stenersenmuseets samlinger og nytt Deichmanske bibliotek.

 

Deichmanske bibliotek:

1. premie:
Lund Hagem arkitekter, Atelier Oslo (Norge), med forslaget "Diagonale"

2. premie: Schmidt Hammer Lassen (Danmark) - "Meeting place divercity"

Delt 4. premie: Snøhetta med forslaget "Intermezzo" og David
Chipperfield Architects (Storbritannia) og div.A arkitekter (Norge) med forslaget "Between brochure"

To prosjekter har i tillegg fått hederlig omtale: "Body & Mind" av kister scheithauger gross architekten und stadtplaner GmbH i samarbeid med anOther Architect (Tyskland) og "Open Minds" av a-lab (Norge) 

Juryleder: markedsøkonom Berit Kjøll

 

Nytt Munch-museum med Stenersenmuseets samlinger:

1. premie:
Abalos Herreros Arquitectos (Spania) med forslaget "Lambda"

Delt 2.premie:
REX Architects med forslaget "Yin Yang" og Christ Gantenbein Architects og Lie Øyen Arkitekter med forslaget "Girls on the bridge"


Juryleder: arkitekt Helle Søholt (Danmark)

Interiørperspektiv fra Lund Hagems/Atelier Oslos forslag
Interiørperspektiv fra Lund Hagems/Atelier Oslos forslag "Diagonale" som vant Deichmanske-konkurransen. Illustrasjon: Arkitekten
Slik vil juryen at Munch-museet skal bli. Forslaget
Slik vil juryen at Munch-museet skal bli. Forslaget "Lambda" er laget av spanske Abalos Herreros Arquitectos. Illustrasjon: Arkitekten.