Nyhet

Lynghaugparken får kommunens pris

Vinneren av Bergen kommunes Arkitektur- og byformingspris ble kåret på Byutviklingskonferansen i Bergen i dag.


Rådet for byforming og arkitektur (RBA) i Bergen mener Lynghaugparken byr på variert, inkluderende og bærekraftig landskapsarkitektur som kan være et forbilde for fremtidige by- og landskapsrom i byen. Foto: Are Åsvang

«Et svært vellykket bylandskapsprosjekt i en sentral del av Fyllingsdalen i nær tilknytning til Bybanestoppet og lokalsenteret på Oasen». Slik beskrives vinneren av Bergen kommunes Arkitektur- og byformingspris, i en pressemelding fra Bergen kommune.

Lynghaugparken ligger i et boligområde med etablert bebyggelse fra 1970-tallet som er godt innpasset i landskapet, og har med denne parken fått rekreasjonsarealer i sitt nærområde, der bryggen, skate-banen og bålplassen inngår som sentrale element.

Det er landskapsarkitekter fra Curve Studio og Norconsult som står bak vinnerprosjektet, som kalles «et godt eksempel på en helhetlig landskapsarkitektonisk løsning med en rekke kvaliteter som vi ønsker flere eksempler av for å oppnå en variert, inkluderende og bærekraftig landskapsarkitektur som kan være et forbilde for fremtidige by- og landskapsrom i byen vår».

Skate or die

Rådet for byforming og arkitektur (RBA) i Bergen, som deler ut prisen, har spesielt vektlagt skate-banen i sin beslutning. I begrunnelsen kaller de den for en både estetisk og funksjonell berikelse for nærmiljøet, og berømmer involveringen av brukere gjennom et tett samarbeid med skatere i Bergen.

«Slik sikrer man at man designer for mennesket som skal ta arkitekturen i bruk, et eksempel til etterfølgelse. Den er ikke bare tilpasset de mer avanserte utøverne, men er også utformet slik at nybegynnere og yngre grupper også kan få glede av anlegget, ved at det er tilpasset skatere i alle aldre og høyder», skriver RBA i sin begrunnelse.

Lynghaugparkens landskapsrom var tidligere preget av overflateparkering, men har gjennom en strategi for bekkeåpning blitt et parkområde for nærområdet.

«Prosjektet er biltt realisert gjennom en kombinasjon av Bymiljøetatens målrettede forarbeid, utmerkede arkitekter, landskapsarkitekter, konsulenter og ikke minst dyktige utførende entreprenører», heter det om arbeidet, som har kommunens egen Bymiljøetat som byggherre.

Sju prosjekter var nominert til prisen.