Nyhet

MDG går for plast

Først vedtok Bergen bystyre slutt på fallgrunnlag av plast på lekeplasser. Nå vil nytt bystyre oppheve vedtaket. – Det er ingen gode alternativer, sier byutviklingsbyråden fra MDG, Thor Haakon Bakke.


Diane Berbain (SV), mener plast og gummi er farlig både for miljøet og barna. Ifølge Berbain finnes det flere gode alternativer, for eksempel bark. Å snu i saken, er å motarbeide Bergens ambisjon om å bli Norges grønneste by, mener hun, ifølge NRK. Foto: pixabay.com/Mariamichelle

Gummi- og plastunderlag på lekeplasser er en kilde til mikroplast-partikler. I september vedtok bystyret i Bergen derfor å stoppe innkjøp av slike. I tillegg ble det vedtatt å lage en plan for å fjerne eksisterende dekker, skriver NRK Hordaland.no

Ved flere skoler og andre lekeplasser i kommunen har planene for nye lekeapparater stoppet opp som en følge av vedtaket. 

Noen roper varsku, andre mener det går ut over barna

Nå vil det nye byrådet, med MDG i spissen, oppheve vedtaket, ifølge NRK.

Byutviklingsbyråden sier til NRK at det ikke finnes alternativer som er like slitesterke og som møter kravene til universell utforming og sikkerhet.

Ifølge NRK roper Naturvernforbundet varsku om bruken av plastunderlagene, mens foreldre ved Slettebakken skole vil ha dem, og ser positivt på at byrådet snur i saken.

FAU-leder ved skolen og AP-politiker i bydelen, Mariana Rød, mener det blir feil at prosjekter som kunne stått ferdig stoppes eller forsinkes. Det går utover ungene, mener hun, ifølge NRK. 

– Mange gode alternativer

Diane Berbain (SV) mener derimot at plast og gummi er farlig både for miljøet og barna.

– Det er mange gode alternativer tilgjengelig, for eksempel bark. Vi ser ikke noen grunn til å bruke dette som en unnskyldning for å motarbeide et godt miljøtiltak når Bergen skal bli Norges grønneste by, seier hun til NRK.

Høyre mener også at plastforbudet må opprettholdes:

– Byrådet må ta ansvar for at de har valgt å utsette prosjekter som fullt mulig lar seg realisere som plastfrie alternativ, seier Harald Victor Hove fra partiet til NRK.

Ifølge skolebyråden, Linn Kristin Engsø, er ikke bark bra nok, men hun sier til NRK at hun ønsker en utredning av alternativene.

Byrådet i Bergen, bestående av Ap, MDG, KrF og Venstre, har ikke flertall i bystyret og det er åpent hvilket utfall saken får, ifølge NRK.