Nyhet

Mer skryt til Snøhettas bibliotek

– Hvorfor kan ikke alle bibliotek være like varme og velkomne? spør amerikansk kjendiskritiker, etter å ha sett det nye hovedbiblioteket i Calgary.

Central Library har som mål å knytte sammen bydelene Downtown og East Village i Calgary. Foto: Michael Grimm

Den amerikanske professoren, kritikeren og arkitekten Aaron Betsky har besøkt Central Library i canadiske Calgary, og er veldig fornøyd. Biblioteket, som åpnet 1. november, er tegnet av norske Snøhetta i samarbeid med det lokale kontoret Dialog.

«Calgarys nye Central Library er et eksempel på beste praksis innen moderne monumentbygging,» skriver Betsky på arkitekturnettstedet dezeen.com. Han legger til at det er at av de vakreste eksemplene på nye samfunnshus han har sett de siste årene.

Nye samfunnshus

Kritikeren reflekterer over hvordan bibliotek de senere årene har blitt hovedfokus for vår samfunnsaktivitet, og hvordan de har forandret seg til å bli samfunnssentre med en rekke funksjoner i én. «Jeg skulle ønske dette biblioteket var prototype for slike konstruksjoner over hele Amerika,» skriver han videre.

Les hele anmeldelsen her.

"Varmt og velkomment", skriver den kjente kritikeren Aaron Betsky Foto: Michael Grimm

Leseglede

Bygget er på over 22 000 kvadratmeter, har en total kostnadsramme på over 1,5 milliarder NOK og er bygget over en operativ toglinje. Et av målene er å forene de to nabolagene Downtown og East Village i Calgary med gjennomgående traseer for fotgjengere. Form, materialer og uteområder skal gjenspeile byens beliggenhet og natur.

Central Library i Calgary åpnet 1. november og har som mål å doble antall bibliotekbesøkende i den leseglade byen, der over halvparten av de 1,2 millioner innbyggerne innehar bibliotekkort.

Biblioteket er bygget over en operativ toglinje. Foto: Michael Grimm
Materialer er valgt ut for å speile Calgarys spesielle natur og omgivelser. Foto: Michael Grimm