Nyhet

Murverksprisen til Urban Villas

Boligprosjektet Urban Villas i Ski tildeles Murverksprisen for sin forvandling av et gammelt militærområde til boligområde.


Boligprosjektet Urban Villas i Ski tildeles Murverksprisen 2022. Foto: Solon Eiendom

– Et helhetlig anlegg med en formidabel bokvalitet som vi sjelden ser i Norge, heter det fra juryen som i dag offentliggjorde vinneren av den langlivede prisen.

Murverksprisen ble etablert i 1978 og tildeles «bygg i Norge med fremragende arkitektur der murverk også er anvendt på en håndverksmessig og teknisk god måte». Det er Norsk murforum, som deler ut prisen i samarbeid med Norske arkitekters landsforbund (NAL).

Årets vinner er Urban Villas i Magasinparken i Ski, et boligprosjekt bestående av seks teglsteinsbygg med til sammen 145 leiligheter fra 38 til 138 kvadratmeter. Prosjektet er tegnet av Code arkitektur med Dronninga Landskap, for Solon Eiendom. Murarbeidene er utført av Solid entreprenør og Lasse Holst (bygg A).

Byggenes form gjør at nesten alle enhetene er hjørneleiligheter, og alle har fasader mot flere retninger og oppholdsrom med store vindusflater. Foto: Code Arkitektur

Innovativt svar

«Her er det utviklet et boligområde som spiller med det eksisterende bygningsmiljøet. Det gir Magasinparken og området Urban Villas en særlig identitet; det knytter seg opp mot småhusstrukturen i omgivelsene samt til material- og fargekarakter i militæranlegget. Ønsket om tilhørighet er gjennomført fra konsept og til detaljutførelse», skriver juryen i sin kjennelse.

Juryen oppsummerer med at Urban Villas er et innovativt svar med bebyggelse, «hvor det overordnete konsept og bruk av tegl arbeider sammen mot et vennlig, nedskalert, uhøytidelig og samtidig meget vakkert prosjekt.»

«Resultatet gir et helhetlig anlegg med en formidabel bokvalitet som vi sjelden ser i Norge. Prosjektet er forbilledlig fra helhet til del og tilbake igjen fra del til helhet», konkluderes det fra juryen, som har bestått av murmester Øyvind Buset (Norsk murforum), sivilarkitekt Gudrun Molden (NAL), sivilarkitekt Einar Jarmund (NAL), sivilingeniør Preben Jensen (Multiconsult) og ingeniør og redaktør for mur+betong, Mari Flaata.

Vinner av Murbransjens ferske spesialpris er «Ungen» i Oslo. Foto: Ivar Kvaal/Gartnerfuglen

Fersk spesialpris

Nytt av året er også en spesialpris som skal gis spennende prosjekter som ikke kvalifiserer til hovedprisen, men som utmerker seg med spennende og innovativ bruk av mur. Den ferske spesialprisen tildeles i år er Gartnerfuglen arkitekters «Ungen», et tilbygg til en enebolig på Sagene i Oslo. Mmurarbeidene er utført av Murercompaniet.

Prisene deles ut under Norsk murdag som arrangeres på Felix konferansesenter i Oslo 20. oktober.