Arkitekturpriser

Element og Ledsten vant Oslo-pris

Oslo bys arkitekturpris tildeles i dag Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka, tegnet av Ledsten Arkitektur og Element Arkitekter.

Interiør fra mat- og merkevarehuset på Grünerløkka, tegnet av Ledsten Arkitektur og Element Arkitekter. Arkitekter og byggherre fikk i dag Oslo bys arkitekturpris. Foto Oslo kommune

I juryens begrunnelse vektlegges det at byggherren, AS Agra Industrier Mills, «ga bygget en sjanse», i stedet for å velge «andre mer tradisjonelle alternativ» som å rive for å bygge nytt eller selge for å flytte.

Juryen berømmer byggherren for å ha latt arkitektene utforske «muligheter til å finne løsninger gjennom transformasjon av eksisterende bygningsmasse. En mulighet som interiørarkitektene i Ledsten Arkitektur grep fatt i med en stor innlevelse, der de etterhvert inngikk et tett samarbeid med Element Arkitekter som fikk ansvar for utforming av fasaden.»

Juryen sier med dette at en viktig kvalitet ved vinnerprosjektet er at interiørarkitektene i Ledsten ledet arbeidet og at huset ble formet innenfra og ut.

Videre skriver juryen: «Byggets opprinnelige betongkonstruksjon med kraftige doble parvise søyler er eksponert og avdekker tydelig byggets opprinnelige funksjon som produksjonslokaler med tunge maskiner. Et godt samarbeid mellom interiørarkitekt/arkitekt og bruker har resultert i innovative løsninger på byggets premisser med bevissthet om kvalitet i valg av materialer og detaljer. Resultatet fremstår som finstemt samspill mellom de eksisterende konstruksjoner og de nye elementene i bygget. Prosjektet er et forbilledlig eksempel på merverdien som kan oppnås ved bevaring gjennom transformasjon.»

Hedrende omtale gikk til de to andre finalistene:

– Dalsveien 40 C-B. Arkitekt: R21 Arkitekter AS og byggherre Black Bricks AS

– Sentralen Arkitekt: KIMA arkitektur AS, Atelier Oslo AS og byggherre Sparebankstiftelsen DNB.

Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka, tegnet av Element Arkitekter og Ledsten Arkitekter, vant Oslo bys arkitekturpris for 2017. Foto: Adam Stirling