Nyheter

Nok en sjøfront for Cubus

Arkitektkontoret vant konkurransen om området langs sjøen i Mo i Rana.


Illustrasjon: Fabian Schnuer Gohde

Arkitektgruppen Cubus vant tidligere i januar en idékonkurranse om  sentrumsutforming av øysamfunnet Midsund på Romsdalskysten. Nå har de på nytt vunnet en konkurranse i sjøfronten. Denne gangen på kysten av Nord-Norge.

 

Best av tre

Rana kommune utlyste våren 2013 en begrenset design- og plankonkurranse om utvikling av sjøfronten i Mo i Rana.

 

I alt 20 kontorer meldte sin interesse, og tre av disse ble valgt ut til prekvalifisering. De tre arkitektkontorene var Agraff as fra Trondheim, med forslaget «Breaking the waves», Arkitektgruppen Cubus AS fra Bergen, med forslaget «Løfter sammen» og Østengen & Bergo AS fra Oslo, med forslaget «Fjordparken».

 

Juryen syntes alle de tre forslagene inneholdt fine elementer som de ønsket å ta med videre med i planleggingen, men valgte altså Arkitektkontoret Cubus med sitt forslag «Løfter sammen» som vinner av idékonkurransen.

 

Jernindustrien viktig for byen

– Dette var en veldig gøy konkurranse å jobbe med og vi gleder oss til å starte prosessen med å finne hvilke punkter langs strekket som kan materialiseres i nær fremtid, sier Eva Korsøren, landskapsarkitekt i Arkitektgruppen Cubus.

 

Mo i Rana er et sted som har vokst opp rundt jernindustrien. Korsøren forteller de har lagt stor lagt vekt på bruk av lokal industri som kan være med på å utvikle de ulike modulene som er tenkt i stål og betong.

 

– Vi håper på den måten å skape bevissthet og begeistring rundt noe som i lengre tid har vært et negativt element i byen, forteller landskapsarkitekten.

 

Materialbruk fra industrien

Ifølge juryen er hovedbegrunnelsen for avgjørelsen at dette Cubus-prosjektet har en god helhetsløsning, og hvor man med relativt enkle midler kan opparbeide en ramme, som kan videreutvikles på sikt.

 

«Prosjektet har en enkel og røff materialbruk som gjenspeiler Mo i Ranas identitet», sier juryen i sin begrunnelse.

 

I juryen satt Ståle Lysfjord, leder Bydrift i Rana kommune; Tormod Steen (V), Rana kommunestyre; Ola Bettum, landskapsarkitekt MNLA/IN’BY/professor ved institutt for landskapsplanlegging NMBU; Lars Midtstraum, eldrerådet i Rana kommune; Stein Hamre, arkitekt i Stein Hamre arkitektkontor as og Kristin Hamran Brattland, landskapsarkitekt MNLA i Rana kommune. Juryens sekretær var Hanne Marit Mikalsen, landskapsarkitekt MNLA i Rana kommune.

 

Les hele juryens begrunnelse her.

Illustrasjon: Arkitekten
Illustrasjon: Arkitekten