Nyheter

Nomadisk workshop

Lokal kunnskap og håndverk som et middel til å utvikle ny arkitektur er stikkord for sommerskolen i Hemnes.


Arkitektene Hans Petter Bjørnådal og Marco Cassagrande ønsker at elever og lokalbefolkning skal berike hverandre, og involverer de lokale skolene i den andre

NOMAD workshopen som er arrangert i Norge.
 

Bjørnådal forteller til Arkitektnytt at den første workshopen i 2012 handlet om å bygge en temporær, nomadisk by på det islagte Røssvatnet.
 

– Workshopen tiltrakk seg studenter fra hele Europa, forteller Bjørnådal.

 

Samisk spekter

Ideen om NOMAD ble unnfanget av Marco Casagrande og Bjørnådal i 2012. Ideen til konseptet kom etter en studie av mangfoldet av byggemåter i samisk bygningshistorie.

– Samene har et mye bredere spekter enn oss andre skandinaver, forteller Bjørnådal.

– Her finner vi alt fra den tradisjonelle goatje eller lavvo, til gammer og transportable bygninger på ski. Med denne kunnskapen kan man finne løsninger for dagens problemer som for eksempel temporære strukturer for flyktninger, arbeidsinnvandring og bostedsløse, forteller arkitekten.

 

Femdelt program

I løpet av 13 dager lange oppholdet får studentene utfordringer med flere forskjellige type oppgaver.

 

  • Studentene skal lage hvert sitt prosjekt i området ved hjelp naturlige materialer. De skal også fremføre et rituale som står til prosjektet. Koreograf Ada Einmo Jurgensen skal undervise i drama og det blir foredrag om lokal kunnskap om samer og lokale byggeteknikker.
  • I fellesskap skal elevene lage en flytende badstu som de vil overrekke lokalbefolkningen i etterkant.
  • Eleven skal få undervisning i fotografering v/fotograf Ketil Born.
  • Ina-Therese Norberg-Schulz skal undervise i skissetegning.
  • Dagsturen til Okstindan breen er et av høydepunktene. Der blir det fisking i Røssågaelven og omkringliggende innsjøer og bekker.

Workshopen avsluttes med et kulturarrangement ved Korgen Camping, hvor også blir lokalt kulturliv. Her skal studentene presentere resultater fra workshopen. Fotografier og tegninger fra leksjonene med fotograf Ketil Born og Ina-Therese Norberg-Schulz skal vises på utstilling.

 

Workshopen blir arrangert i samarbeid med International Society of Biourbanism.

 

Lærere og kontaktpersoner: Marco Casagrande og Hans-Petter Bjørnådal