Nyheter

Norge har Nordens beste byggverk og byplanleggere

Det mener juryen for den nyoppstartede nordiske prisen «Arkitekturmässan Awards».


De nasjonale norske juryen nominerte reinsdyrspaviljongen på grunn av «sin ikoniske, men ikke eksplisitt språklige identitet» og Nuuk-planen for sin «klare og sterke fortelling som et resultat av en intens forskning og utveksling med lokalsamfunnet». Planen er utviklet i dialog med beboere og interessegrupper i Nuuk samt et stort spekter av nordiske stemmer (Tromsøsamtalene). Foto: Snøhetta / Illustrasjon: D&U + MDH

Reinsdyrspaviljongen på toppen av Tverrfjellet på Hjerkinn ble kåret til Nordens beste byggverk. Utsiktspaviljongen er tegnet av Snøhetta arkitekter for stiftelsen Norsk villreinsenter.

 

«Nunarsuup qeqqani. Nuup qeqqani», grønlandsk for «Midt i verden. Midt i Nuuk», ble kåret til Nordens beste byplan. Helhetsplanen for områdene Tuujuk og Blok P i sentrum av Nuuk i Grønland er tegnet av Tromsø-kontoret Dahl & Uhre arkitekter og grønlandske tnt nuuk a/s i samarbeid med MDH Arkitekter as (Oslo) og Asplan Viak landskap AS (Oslo). Planen er utarbeidet av Kommuneqarfik Sermersooq i samarbeid med Grønlands Selvstyre. Steinsvik Arkitekter AS (Tromsø) og INUPLAN  A/S (Nuuk) har vært energirådgivere. Gjesteprosjekter som har bidratt vesentlig til planens utvikling er tegnet av FANTASTIC NORWAY (Oslo), MDH Arkitekter SA (Oslo), 42 architects + Regionalassociates (London) og tnt nuuk a/s + M: ARC ApS + Arkitekti ApS (Nuuk).

 

I kategorien for beste offentlige rom vant plassen ved Harpa Reykjavik konsert- og konferansesenter på Island, tegnet av Landslag landscape architects i samarbeid med Batteríið architects, Henning Larsen Architects og den islandske kunstneren Olafur Eliasson.

 

Nominerte prosjekter

Kategorien «bästa byggnadsverk» hadde nominerte prosjekter fra Finland, Sverige, Danmark og Island. Norge hadde, i tillegg til reinsdyrspaviljongen, Fagerborg menighetsbarnehage, tegnet av Reiulf Ramstad arkitekter, og nytt bibliotek i Vennesla, tegnet av Helen & Hard AS, som nominerte prosjekter. Arkitektur Ns medarbeider og arkitekt Einar Bjarki Malmquist var nominert fra Island med en transformert bolig i Oslo.

 

Det var ingen flere norske nominerte i kategorien «bästa offentliga plats», men i «bästa stadsplan» var prosjektene «3 tonn Brøset», tegnet av Code: arkitektur as og «Furuset – fra senter til sentrum», tegnet av a-lab AS (Arkitekturlaboratoriet), COWI AS og Architectopia, nominerte.

 

Nasjonale juryer

Arkitekturmässan Awards er en nordisk pris som blir delt ut under arkitekturmessen i Göteborg. Konkurransen er delt opp i to faser. Hvert nordisk land har en jury som nominerer det beste landet har produsert i løpet av det siste året. Deretter kommer de nominerte arkitektene til Arkitekturmässan og presenterer sitt prosjekt foran en internasjonal jury og messepublikummet i Göteborg.

 

Den nasjonale juryen i Norge besto av arkitektene Joana da Rocha Sá Lima (ordfører), Gary Bates og Ellen Hellsten.

 

Les mer om Arkitekturmässan Awards og se prosjektene på nettstedet arkitekturmassan.se.