Nyheter

Norge rundt på en fredag

Kulturvern i Stavanger, prisvinnere i Trondheim, nytt senter på Oppsal og workshop-kritikk fra Bergen Arkitektforening er blant sakene i ukas kavalkade.  


Til venstre er Henning Larsen illustrasjon, til høyre Gro Lavolds rendering som trygt kan sies å understreke poenget i leserinnlegget.

Kulturvernere protesterer i Stavanger

Henning Larsen har prosjektert et kontorbygg på åskammen i overkant av den tradisjonelle toetasjes trehusbebyggelen i bydelen Gamle Stavanger. Et nytt bygg er en del av detaljreguleringen for Løkkaveien 97-99. Ifølge reguleringen skal bebyggelsen ha «publikumsrettet virksomhet på gateplan, og parkering skal integreres i bygget.» Målet med reguleringsplanen skal være å skape et godt byrom blant annet mot den gamle trehusbebyggelsen. Det med «godt byrom» er ikke Fortidsminneforeningen i Stavanger enige i.
 

I et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad torsdag, beskriver de i stedet det planlagte bygget som «en tre ganger så høy vegg bak bebyggelsen.» De mener den tar mer plass enn den fortjener og at den vil dominere synsbildet langt mer enn det relativt nybygde konserthuset i Stavanger litt lengre vest i Vågen. Gro Lavold og Britta Goldberg har skrevet innlegget, og konkluderer på følgende vis: «I planforslaget heter det at dette blir et «enestående byggverk som kommer til å være relevant i mange år». Ja, det er vi virkelig redd for – som et eksempel på hvor mye som kan gå galt.»

 

Oppsal senter fra 1964 blir revet i disse dager og skal erstattes av et nytt senter med 200 leiligheter. Foto: OBOS/Arkitektskap AS
Oppsal senter fra 1964 blir revet i disse dager og skal erstattes av et nytt senter med 200 leiligheter. Foto: OBOS/Arkitektskap AS

Nytt senter på Oppsal

Veidekke Entreprenør har skrevet en avtale med OBOS om å bygge nye Oppsal senter øst i Oslo med rundt 200 boliger og 5.000 m2 næringsarealer. Oppdraget er en totalentreprise verdt 525 millioner kroner eksklusive mervediavgift, skriver Veldekke i en pressemelding. Prosjekterende arkitekt er Arkitektskap AS. 

 

Oppsal senter fra 1964 blir revet i disse dager og skal erstattes av et nytt senter med 200 leiligheter. Boligene fordeles på flere blokker på opptil åtte etasjer som blir liggende over det nye senteret. De 54 første leilighetene ble lagt ut for salg i oktober, og allerede første kveld ble 36 av dem solgt. Den dyreste fikk en del oppmerksomhet, i og med at kjøperen betalte 10,5 millioner kroner for 132 kvadratmeter.

 

Næringsarealene skal blant annet inneholde dagligvare, frisør, apotek, baker og helsetjenester. Oppsal senter har vært og skal fortsatt være et trivelig nærsenter for alle som bor i området, skriver Veidekke.

 

Byggearbeidene starter opp i januar, og det hele er planlagt å stå ferdig sommeren 2018.

 
 

Trondheimsnytt

Om du fortsatt har behov for trønderinfo etter å ha lest vårt ferske Trondheimsnummer fra perm til perm, kommer Trondheim kommune deg til unnsetning. Onsdag lanserte kommunalområde byutvikling nettmagasinet Trondheim 2030. Den første «utgaven» av nettavisen, handler blant annet om kunsten på Brattøra, byhagene på Ranheim og om byutviklingsprosjektet «Trebyen Trondheim». 

Les bladet her 

 

Foto: Ingebjørg Semb
Foto: Ingebjørg Semb

BAF med workshop-kritikk 

Bergen Arkitektforening ved styreleder Geir Brekke har publisert et åpent skriv i etterkant av organisasjonsworkshopen mellom RS og styret. BAF retter sterk kritikk mot at fire av NAL-styrets medlemmer ikke stilte på workshopen. De mener det er «påfallende stort frafall i en kritisk fase i behandlingen av en sak som er blitt presentert som den vanskeligste og mest omfattende gjennom NAL sin historie.» De skriver at workshopen skulle markere starten på en «skulder ved skulder»-prosess for videre arbeid, og at fraværet må leses som manglende respekt for RS sine beslutninger. BAF avslutter med å presisere at workshopen riktignok var «både nyttig, avklarende og fruktbar», men at de likevel er nødt til å stille spørsmålet om forutsetningene for workshopen – at den skulle avholdes mellom styret og RS og forberedes av styret – kan sies å være oppfylt med så lav møtedeltakelse.

 

Facebook-brukere man lese hele skrivet herByggekostnadene gikk opp 0,2 prosent siste måned. Foto: Veidekke
Byggekostnadene gikk opp 0,2 prosent siste måned. Foto: Veidekke

Liten endring i byggekostnadene 

Byggekostnadene for boliger gikk opp med 0,2 prosent fra september til oktober i år og var 2,4 prosent høyere enn i oktober 2014, viser SSBs ferske månedstall. Materialkostnadene steg med 0,3 prosent fra september til oktober i år.

 

Kostnadene for bygging av eneboliger av tre og boligblokker økte begge med 0,2 prosent fra september til oktober. Fra oktober 2014 til oktober 2015 steg kostnadene for bygging av eneboliger av tre og boligblokker med henholdsvis 2,5 og 2,0 prosent. De tilsvarende materialkostnadene økte begge med 2,7 prosent i den samme perioden.Stålgården Nord er tegnet av ARC Arkitekter. Foto: Kjeldsberg Sluppen
Stålgården Nord er tegnet av ARC Arkitekter. Foto: Kjeldsberg Sluppen

Pris til Stålgården Nord

«Arkitektur skal engasjere, og med sine asymmetriske blanke fasader i stål og glass er dette et bygg som virkelig blir lagt merke til. Søsterbygget sto ferdig i 2011, men greide ikke å gjøre jobben alene. Nå kommer også det til sin rett.»

 

Dette skriver juryen i sin begrunnelse for å gi Eiendomsprisen 2015  til Stålgården nord og utbygger Kjeldsberg Sluppen. Det stålfargede bygget ligger langs E6 på Sluppen, like sør for NTNU og langs innkjørselen til Trondheim.

 

Ifølge juryen gir det åtte etasjer høye bygget «tro på at utviklingen av Sluppen er et meningsfullt langtidsprosjekt»

 

Utdelingen fant sted under Midt-Norsk Eiendomskonferanse, som Næringsforeningen i trondheimsregionen, Danske Bank og Norion Næringsmegling arrangerte på Britannia Hotell torsdag, melder Adresseavisen.

 

Kontorbygget på 13150 kvadratmeter er et passivhus med energiklasse A og ble ferdigstilt i mai i år. Det er tegnet av ARC Arkitekter og har blant andre Statkraft, Evry, Vianova og Selberg Arkitekter som leietakere.

 

 

Olav Egil Sæbøe, Norsk Nettverk for Næringseiendom, med de nominerte studentene. Fra venstre: Peter Johann Hareide, Laurense L. Rypdal og prisvinner Paul Marhaug.
Olav Egil Sæbøe, Norsk Nettverk for Næringseiendom, med de nominerte studentene. Fra venstre: Peter Johann Hareide, Laurense L. Rypdal og prisvinner Paul Marhaug.

NTNU-student vant pris for kirkebygg 

Paul Marhaug mottok Norsk Nettverk for Næringseiendoms studentpris for sin masteroppgave om hvordan en framtidig modell for kirkebyggforvaltning kan se ut. Marhaug mottok prisen på 15 000 kroner under jubileumskonferansen til NTNUs Senter for eiendomsutvikling og forvaltning 5. november.  
 

– Vinneren har skrevet en oppgave innen et felt som ikke har fått så mye oppmerksomhet i det siste, men som likevel berører mange. Den har høy relevans både for samfunnet generelt og for eiendomsfaget spesielt, sier juryen i en pressemelding fra NTNU.

 
 

Foto: Ingebjørg Semb
Foto: Ingebjørg Semb

Jeremie McGowan til Nordnorsk Kunstmuseum 

1. mars tiltrer Jérémie Michael McGowan, som nå er seniorkurator ved Nasjonalmuseet, avd. Arkitektur, som direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø. McGowan er også førsteamanuensis ved Arkitektur- og desinghøgskolen i Oslo.
 

McGowan tok sin doktorgrad i kunsthistorie og arkitekturteori ved University of Edinburgh etter å ha tatt utdannelse innen design ved North Carolina State University.

McGowan er 37 år og er opprinnelig fra Wilmington i North Carolina, USA. Det siste året har han vært bosatt i Tromsø.